Hakutulos

Uutiset

16.04.2018
Tupakointi ei tuo mielenterveyskuntoutujalle henkistä tukea, vaan riippuvuuden kierteen. Lopettamiseen tarvitaankin usein ulkopuolisen apua. ”On hyvä kysyä, haluaako ihminen lopettaa, sillä jo se saa ajattelemaan asiaa”, savuttomuuskoutsi Heidi Järvinen sanoo. Hoitohenkilöstö voi tarjota riippuvuustestejä ja nikotiinivieroitustuotteita. ”Tosin lääkärin pitää määrätä vieroitustuotteita, mutta ne ovat tärkeä tuki”, apulaisosastohoitaja Maija Niemi sanoo.
29.03.2018
Toiminnalliset hengitykseen liittyvät oireet ovat suomalaisväestössä tavallisia. Tuoreen tutkimuksen mukaan noin neljänneksellä (26 %) suomalaisväestöstä on hengitystieoireita ilman, että heillä on lääkärin toteamaa hengityssairautta tai objektiivisissa mittauksissa havaittavaa hengityspoikkeamaa. Erilaiset psykologiset tekijät, kuten terveysahdistus, vaikeudet tunteiden ja niihin liittyvien kehon reaktioiden tunnistamisessa tai heikko elämänhallinta lisäävät selittämättömien hengitysoireiden ja runsaan terveyspalvelujen käytön todennäköisyyttä.
20.12.2017
Kuluneena syksynä Filha ry on kokeillut Tukinet-verkkopalvelussa toimivaa vertaistukea tupakoinnin lopettamiseen. Keskustelutukea, tietoa tupakoinnin lopettamisesta ja riippuvuuden eri vaiheista, oli tarjolla kerran viikossa kuuden viikon ajan. Kokemukset olivat rohkaisevia ja kokeilu saa jatkoa 22. päivä tammikuuta 2018.
15.12.2017
Uniapnean diagnosoinnissa tulisi yöllisten hengityskatkojen lukumäärän lisäksi ottaa huomioon myös yksittäisten hengityskatkojen kesto, ehdottaa uusi tutkimus. Se tarkentaisi uniapnean diagnostiikkaa ja parantaisi uniapnean vaikeuden arviointia.
13.11.2017
Tuberkuloosin esiintyvyys Suomessa vähenee edelleen. Vuonna 2016 tautiin sairastui kuudesosa vähemmän (231) kuin edellisenä vuonna. Sen sijaan tuberkuloosin saa yhä useammin ulkomaalaistaustainen henkilö. Tuberkuloosin tavallisin muoto on keuhkotuberkuloosi. Tuberkuloosi voi kuitenkin ilmetä missä tahansa elimessä. Keuhkotuberkuloosin oire on pitkittyvä, jopa kuukausia kestävä yskä ja limainen yskös.
12.10.2017
Maailman terveysjärjestö WHO järjestää ensimmäisen tuberkuloosia käsittelevän globaalin ministeritason konferenssin 16-17 marraskuuta 2017 Moskovassa. Konferenssi tuo yhteen sekä terveys- että muita ministereitä maailmanlaajuisesti.