Hakutulos

13.02.2017
Keuhkoterveysjärjestö Filha jatkaa tupakkatuotteiden käytön vähentämiseen tähtäävää hankettaan Kirgisiassa. Uusi yhteistyösopimus vuosille 2017-2020 Kirgisian valtiollisen terveydenedistämisen keskuksen kanssa allekirjoitettiin 13.2.2017 Bishkekissä.

Filhan yhteistyö Kirgisian terveysviranomaisten kanssa alkoi jo 1990-luvun lopulla ja nykyistä tupakkahanketta on toteutettu vuodesta 2011, ensin pääkaupunki Bishkekiä ympäröivässä maakunnassa ja maan pohjoisosissa. Hankkeen yleistavoitteena on vähentää tupakkatuotteiden käyttöä ja tukea maan tupakkalainsäädännön toimeenpanoa ruohonjuuritasolla. 

Tupakointi on edelleen merkittävä kansanterveysongelma Kirgisiassa, etenkin miesten keskuudessa. Savukkeiden käyttö on viime vuosina jonkin verran vähentynyt, mutta Keski-Aasiassa yleinen, usein kotitekoinen nasvai-nuuska on lisännyt suosiotaan. Lisäksi vesipiipusta ja sähkösavukkeista on tullut muotia etenkin nuorten keskuudessa. 

Keskeisenä yhteistyökumppanina Filhan hankkeessa ovat Kirgisian maaseudulla toimivat kyläterveyskomiteat, joita vetävät maallikkoterveydenedistäjät. Vuosille 2017-2020 ajoittuvassa hankkeen 3. vaiheessa toimintaa laajennetaan valtakunnalliseksi kattamaan myös Etelä-Kirgisian runsasväkiset Oshin, Jalal-Abadin ja Batkenin maakunnat. Samalla hankkeen tulosten pysyvyys maan pohjoisosissa pyritään turvaamaan.

Kirgisialaiset asiantuntijat ovat tehneet hankkeen tukemana paikallisiin oloihin sopivan tupakkavieroituksen käypä hoito -mallin. Filhan tupakkahanke on herättänyt kiinnostusta myös naapurimaissa ja Filha suunnittelee toiminnan laajentamista Tadzhikistaniin vuonna 2017 ja tunnustelee mahdollisuuksia aloittaa vastaavaa työtä myös Uzbekistanissa. Tavoitteena on luoda Keski-Aasiaan tupakkatuotteiden käytön vähentämisen työn verkosto, jossa kirgisialaisilla asiantuntijoilla on keskeisrooli.

Ulkoasianministeriö rahoittaa Filhan hanketta Kirgisiassa kehitysyhteistyövaroista.

Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Patrick Sandström
p. 040-515 0512
patrick.sandstrom@filha.fi