Hakutulos

13.06.2017
Vietimme 7.6.2017 Filhan 110-vuotisjuhlaa aurinkoisena kesäpäivänä juhlasymposiumin merkeissä Kalastajatorpalla. Symposiumin teemana oli hengittämisen ilo ja pyrkimys keuhkosairauksien ennaltaehkäisyyn.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula avasi tilaisuuden korostamalla sitä hyvää työtä, mitä maassamme on tehty tuberkuloosin vähentämiseksi. Filhalla on ollut tässä kansanterveystyössä merkittävä rooli 110 vuoden ajan.  Hän toi esiin myös tupakoinnin vähentämiseen pyrkivät toimenpiteemme ja maamme tavoitteen olla ”Savuton Suomi 2030”. Tätä tavoitetta Filha toteuttaa mm. hallituksen kärkihankkeessa, jossa yhteistyössä terveydenhuollon ja järjestöjen kanssa pyrimme vähentämään tupakointia mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivien keskuudessa.

Ylilääkäri Asko Järvinen kertoi tuberkuloosin uusista haasteista. Tuberkuloosin kuva maassamme on kansainvälistynyt ja joskus tarvitaan maan rajat ylittävää yhteistyötä tapausten selvittelyssä. Professori Kari Reijula johdatti meidät Savuttoman Suomen tavoitteisiin ja useamman toimijan yhteistyössä tapahtuviin ponnisteluihin tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

Yhdistyksemme puheenjohtaja Jaakko Herrala loi katsauksen Filhan tuberkuloosikeskeiseen historiaan ja avasi kuulijoille myös nykypäivän laajamittaista toimintaa keuhkoterveyden eteenpäin viemiseksi. Yhdistyksemme rooli Allergiaohjelmassa terveydenhuollon ammattilaisten merkittävänä kouluttajana tuli esille professori Erkka Valovirran esityksessä.

Keuhkoahtaumataudin merkityksestä kansansairautena ja taudin yleistymisestä naisilla viimeaikaisen tutkimustiedon valossa kertoi professori Riitta Kaarteenaho. THL:n ylijohtaja Marina Erhola vangitsi yleisön mielenkiinnon kertomalla omista kokemuksistaan ja siitä, mille tuntuu, kun henkeä todella ahdistaa. Hän kuvaili asiaa niin työnsä, terveydenhuollon kuin yksilön näkökulmasta.