Hakutulos

5.11.2018
Parantumattomasti sairaita hoitavien lääkäreiden palliatiivisen eli oireenmukaisen hoidon osaamisessa on kehitettävää ja lääkärit tarvitsevat enemmän koulutusta aiheesta. Tehokasta oirehoitoa tarvitsevat monet vakavasti sairaat, mutta erityisesti keuhkosyöpää sairastavat potilaat, joiden sairaus todetaan usein vaiheessa, jossa tauti on levinnyt ja parantavaa hoitoa ei ole tarjolla.

LL Maria Silvoniemi väittelee Turun yliopistossa perjantaina 9.11 syöpäpotilaiden oireiden hoidosta keskittyen erityisesti parantumattoman keuhkosyövän hoitoon. 
Pääsihteerimme prof. Tuula Vasankari on toiminut väitöskirjatyössä toisena ohjaajana. 

Suomalaisille lääkäreille tehtiin kyselytutkimus potilan elämän loppuvaiheen hoidosta. Tutkimuksessa selvisi, että parantumattomasti sairaiden potilaiden oireiden hoidon osaamisessa on puutteita ja että lääkärit tarvitsevat tässä lisäkoulutusta. Mitä enemmän kipua potilaalla oli, sitä lyhyempi oli myös elinajanodote. Lisäksi alentunut sosiaalinen toimintakyky ennusti lyhyempää elinaikaa. 

Vasankarin mukaan väitöskirjan materiaalissa on hienosti yhdistetty väittelijän kliininen työ keuhkoklinikassa ja tutkimuksen antama tieto. 
 
 
LL Maria Silvoniemi esittää väitöskirjansa Physicians' views on palliative care and assessment of symptoms of non-small cell lung cancer patients julkisesti 
tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 9.11.2018 klo 12. (Turun yliopisto, Dentalia, Arje Scheinin -sali, Lemminkäisenkatu 2, Turku).

Linkki Turun yliopiston tiedotteeseen.