Hakutulos

28.08.2017
Siedätyshoito on tehokasta ja turvallista allergisessa nuhassa ja allergisissa silmäoireissa, allergisessa astmassa ja pistiäisallergiassa.

Erkka Valovirta, asiantuntijalääkäri ja Erja Tommila, esh, projektivastaava, Filha, Kansallinen Allergiaohjelma 2008-2018

Siedätyshoito on syynmukaista hoitoa IgE-välitteiseen allergiseen nuhaan ja silmän allergiseen sidekalvotulehdukseen (jäljempänä käytetään nimitystä allerginen nuha), allergiseen astmaan sekä ampiaisen- ja mehiläisenpistoallergiaan (jäljempänä pistiäisallergia). Hoidon aihe on haitalliset oireet allergisessa nuhassa ja astmassa. Pistossiedätyksessä hoidon aihe on pistiäisen aiheuttama vaikea yleisreaktio.

Siedätyshoito on tehokasta ja turvallista allergisessa nuhassa ja allergisissa silmäoireissa, allergisessa astmassa ja pistiäisallergiassa. Sitä käytetään 5:stä ikävuodesta alkaen.

Siedätyshoito annetaan ihonalaisina pistoksina, kielenalustabletteina ja kielenalusliuoksena .

Allergeenit pistossiedätykseen ovat koivu, timotei, huonepölypunkki, kissa, koira ja hevonen. Kielenalussiedätyshoitoon on käytössä timotei- ja huonepölypunkkitabletti sekä koivu- ja 5-heinäliuos.

Siedätyshoidon aloittaa allergisten sairauksien tutkimiseen ja hoitoon perehtynyt lääkäri. Hoidon ohjauksen antaa hoitaja.

Pistossiedätyshoidon aloitusvaihe toteutetaan pääsääntöisesti erikoissairaanhoidossa paikalliset olosuhteet huomioiden. Pistossiedätyshoidon ylläpitovaihe toteutetaan alueellisen sopimuksen mukaan joko erikoissairaanhoidossa tai perusterveydenhuollossa.

Kielenalussiedätyshoidossa ensimmäinen annos annetaan hoidon aloittavassa terveydenhuollon yksikössä. Jatkossa potilas ottaa kotonaan kielenalustabletin  kerran päivässä 3 vuotta. Kielenalusliuos aloitetaan alkuvuodesta, jatketaan päivittäin alkukesään, eli noin 5 kk ajan kolmena peräkkäisenä vuonna.

Siedätyshoidon kesto on siis kolme vuotta, pistiäissiedätyshoidon yleensä viisi vuotta.

Siedätyshoidon aikana potilas käy seurantakäynnillä vähintään kerran vuodessa ja hoidon päätöskäynnillä joko lääkärillä tai hoitajalla hoidon aloittaneessa paikassa.

Pistossiedätyshoidon eläinallergiassa voi aloittaa mihin aikaan vuotta tahansa, sen sijaan siitepölyallergian pistossiedätyshoito aloitetaan syksyllä siitepölykauden loputtua.

Nyt on siis aika keskustella potilaan kanssa siedätyshoidosta!