Hakutulos

23.01.2019
Keuhkosairauksien asiantuntijajärjestö Filha ry:n ja THL:n järjestämässä Tupakka ja terveys -päivässä etsitään keinoja turvata tasalaatuinen tupakoinnin lopettamisen tuki koko maahan. Päivän tämänvuotinen teema on ”Väistämättä kohti nikotiinittomuutta”. Filhan ja THL:n yhteistiedote.

Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa tupakoinnin, mutta vahva riippuvuus ja tuen puute voivat tehdä siitä vaikeaa. ”Tupakkalakiin kirjattua Savuton Suomi 2030 -tavoitetta ei saavuteta, ellei tupakasta vieroittamisen palveluita kehitetä järjestelmällisesti” toteaa THL:n asiantuntija Hanna Ollila.

Keuhkosairauksien asiantuntijajärjestö Filha ry:n ja THL:n järjestämässä Tupakka ja terveys -päivässä etsitään keinoja turvata tasalaatuinen tupakoinnin lopettamisen tuki koko maahan. Päivän tämänvuotinen teema on ”Väistämättä kohti nikotiinittomuutta”.

Tupakointi on edelleen Suomessa keskeinen kansantervey­den ongelma. Joka toinen tupakoija kuolee ennenaikaisesti tupakoinnin aiheut­tamaan sairauteen.

Terveydenhuolto kaipaa lisää tupakasta vieroittamisen yksiköitä

Terveydenhuollon rooli tupakkavieroituksessa on merkittävä. ”Jokaisen lääkärin ja hoitajan on tärkeää kysyä potilaaltaan tupakoinnista ja tukea tupakoinnin lopettamista. Jotta tämä olisi mahdollista, he tarvitsevat koulutusta. Terveydenhuollossa täytyisi olla tupakkavieroitushoitajia, joille tupakoivan voi ohjata”, sanoo keuhkosairauksien erikoislääkäri, professori Tuula Vasankari Filha ry:stä. ”Jokaisessa sairaanhoitopiirissä tai sote-alueella pitäisi olla tupakkavieroitusyksikkö”, hän jatkaa.

Vasankarin mukaan myös vertaistuen mahdollisuuksia tupakoinnin lopettamiseksi kannattaisi hyödyntää paremmin ja kouluttaa lisää kokemusasiantuntijoita sosiaali- ja terveydenhuollon tueksi auttamaan tupakoijaa lopettamisessa.

Paneelikeskustelussa esillä poliittiset keinot puuttua tupakan ja nuuskan käyttöön

Tupakka ja terveys -päivän aikana järjestetään paneelikeskustelu, jossa eri puolueiden edustajat etsivät keskeisiä keinoja tupakkapolitiikan edistämiseen tulevaisuuden päätöksenteossa. Keskustelussa on esillä muun muassa se, miten ehkäistään nuorten tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käyttöä, korotetaanko tupakkaveroa säännöllisesti ja miten savuttomat elinympäristöt turvataan. Panelistit ottavat kantaa myös siihen, miten tupakasta vieroituksen palveluita kannattaisi järjestää. Erityisenä huolena on nuuskan lisääntynyt käyttö.

Filha ry yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa järjestää kahdeksannen kansallisen Tupakka ja terveys -päivän 23.1.2019. Tapahtumapaikka on Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Mannerheimintie 166, Helsinki.

Tupakka ja terveys -päivän ohjelma:

http://www.filha.fi/sites/default/files/tupakka_ohjelma_2018_kasiohjelma_yksipuoleinen_v2.pdf

Lisätietoja:

Tuula Vasankari
keuhkosairauksien erikoislääkäri, professori
Filha ry
puh. 050 545 0589
etunimi.sukunimi@filha.fi

Hanna Ollila
asiantuntija
THL
puh. 029 524 8617
etunimi.sukunimi@thl.fi

Filhan ja THL:n yhteistiedote