Hakutulos

2.01.2019
Filha on tuottanut materiaalia myös selkokielellä. Selkokielinen polku savuttomuuteen -kortti seuraa niitä askeleita, joiden avulla tupakoija voi suunnitella lopettamista, tutkia omia tupakointitapojaan ja ennakoida lopettamisen jälkeisiä riskitilanteita.

Selkokielistä materiaalia tupakoinnin lopettamisen tueksi

Keuhkoterveysjärjestö Filha ry kouluttaa vertaisohjaajia tupakoinnin lopettamisen tueksi. Filha on tuottanut koulutukseen osallistuville tukimateriaalia, kuten ohjaajan käsikirjan ja motivointiin tarkoitettuja kortteja.  Materiaaleista löytyy tietoa mm. siitä, mikä motivoi lopettamaan ja miten tupakoinnista pääsee kokonaan irti. ­

Nyt Filha on tuottanut materiaalia myös selkokielellä. Selkokielinen polku savuttomuuteen -kortti seuraa niitä askeleita, joiden avulla tupakoija voi suunnitella lopettamista, tutkia omia tupakointitapojaan ja ennakoida lopettamisen jälkeisiä riskitilanteita.

”Selkokielisen aineiston tuottaminen on erittäin tärkeää”, sanoo projektityöntekijä Miska Reinikainen, ”koska työskentelemme myös sellaisten tupakoijien parissa, joiden äidinkieli ei ole suomi”. Erityisasiantuntija Patrick Sandström toteaa, että: ”Tupakoinnin lopettaminen on taitolaji. Jollei ymmärrä kieltä tarpeeksi hyvin, voi hyvät ohjeet jäädä käyttämättä”. Filhalaiset ovat yhtä mieltä siitä, että selkokielinen versio saavuttaa ihmisiä paremmin. Lisäksi selkokielen tarve kasvaa koko ajan.

Tukimateriaalit ja -ryhmät ovat verkossa − ilmaiseksi

Vertaistuenmateriaalit ovat löytyvät Filhan kotisivuilta. Tarjolla on paljon tietoa esim. siitä, miten varautua tilanteisiin, joissa tupakanhimo iskee ja miten nikotiinikorvaustuotteita käytetään oikein.

Filhan vertaisohjaajat toimivat Tukinet-verkkopalvelussa ja tarjoavat siellä keskustelutukea, sekä tietoa tupakoinnin lopettamisesta ja riippuvuuden eri vaiheista neljän viikon ajan. Tukinet ryhmä aloittaa maanantaina 7.1.2019.

Jos lopettaja kokee Facebookin luonnollisemmaksi ympäristöksi itselleen, löytyy Filhan kouluttamia vertaisohjaajia suljetussa Luovu tupakasta -ryhmästä. Facebook -ryhmä on aloittanut alkusyksystä, mutta mukaan mahtuu aina.

 

Toimituksille tiedoksi

Asiaan liittyviin kysymyksiin vastaavat Filha ry:ssä Vertaistuella eroon tupakasta -hankkeen Patrick Sandström, puh. 040−5150512 ja Miska Reinikainen, puh. 044−5487333.

Vertaistuella eroon tupakasta​​  -hankkeen sivut

Polku savuttomuuteen selkokielinen kortti (pdf)