Hakutulos

14.11.2018
Keuhkoahtaumatauti on tavallinen kansansairaus, jota sairastaa ainakin 250 000 suomalaista, moni tietämättään. Alkuvaiheessa Keuhkoahtaumatauti voi olla lähes oireeton, tai oireina esiintyvä yskä ja hengenahdistus tuntuvat elämään kuuluvilta asioilta. Jos taustalla on tupakointihistoria, ovat pitkittyneet hengitysoireet syy hakeutua tutkimuksiin. Alkuvaiheen elämäntapamuutokset saattavat lähes pysäyttää sairauden etenemisen. Näin tapahtuu kuitenkin harvoin, koska sairastunut itse ei osaa hakeutua hoitoon. Tauti löytyy usein vasta myöhemmin vaikkapa pitkittyneen flunssan tai jonkun muun sairauden hoidon yhteydessä.

Muutosta asenteisiin – motivointia peliin – lupa puhua
Nousevatko kulmakarvamme, kun joku kertoo sairastavansa keuhkoahtaumatautia? Tupakka on kieltämättä suurin keuhkoahtaumataudin aiheuttaja ja siksi sairastuneen tupakointi saattaa vaikuttaa asenteisiin.  Mitä lääkäri ajattelee, kun vastaanotolle tulee tupakointia jatkava keuhkoahtaumatautia sairastava potilas?

Tupakoiva potilas saattaa antaa mielikuvan haastavuudesta ja motivaation puutteesta hoidon suhteen, etenkin, kun pitäisi luopua tupakoinnista. Onko todella niin, että keuhkoahtaumatautia sairastavat eivät halua ottaa vastuuta omasta sairautensa hoidosta?  Näin ei ole useinkaan, asia vaatii vain totuttelemista. Tupakoinnin lopettaminen ei ole helppoa ilman tukea ja motivointia, niitä kumpaakin tarvitaan, että keuhkoahtaumataudin etenemistä voitaisiin hidastaa.

Ongelmakeskeisyydestä ratkaisukeskeisyyteen – lupa puhua
Ilmassa on valitettavasti välillä syyllistämistä ja syyllistymistä. Se ei paranna tilannetta eikä luo tilaa hyvinvoinnille.  Pitäisikö siksi, niin terveydenhuollon ammattilaisten kuin keuhkoahtaumatautia sairastavien ja sairautta epäilevienkin, muuttaa sisäisiä asetuksiaan ongelmakeskeisyydestä ratkaisukeskeisyyteen? Vaikka sairaus olisi jo edennyt, usein asialle voi tehdä jotakin. Terveydenhuollon ammattilaiset voivat perehtyä tukemiseen ja motivointiin. Sairastuneiden kannattaa siirtyä menneen murehtimisesta tähän hetkeen ja tuleviin päiviin, ja tehdä niistä parhaat mahdolliset ilman tupakkaa.

Tietämys keuhkoahtaumataudista on lisääntynyt
Hoitotyön ammattilaisille on tarjolla uudet ohjaussuositukset omahoidon ohjauksen tueksi. Keuhkoahtaumatauti on sairaus, johon on erilaisia hoitokeinoja lääkehoidosta terveyttä ylläpitävään liikuntaan ja ravitsemukseen. Kun lisätään terveellisiä asioita elämään, vähenee epäterveellisten tapojen painoarvo ja näin saadaan motivaatiota huonoista tavoista luopumiseen. 

Lähde liikkeelle yhdestä pienestä muutoksesta, jotta saat onnistumisen kokemuksia ja voimia seuraavaan muutokseen. Ei pidä myöskään unohtaa henkistä liikuntaa,  aktiivista elämäntapaa, tukea ja motivointia – sairastuneen elämä voi olla hyvää ja täyteläistä sairaudesta huolimatta.

Marraskuun 21. päivä vietetään maailman keuhkoahtaumapäivää. Meillä kaikilla on lähipiirissämme henkilöitä, jotka sairastavat keuhkoahtaumatautia. Nyt on lupa puhua.

 #filha_ry  #keuhkoahtaumatauti

Lisätiedot:  Professori, pääsihteeri Tuula Vasankari                          
Filha ry               
Puh. 050 5450 589
tuula.vasankari@filha.fi