Hakutulos

21.06.2017
Vertaistukea ei ole Suomessa laajemmin kokeiltu tupakkatuotteiden käytön lopettamisessa, vaikka vertaistuen käytöstä onkin hyviä kokemuksia muissa elintapamuutoksissa.

Keuhkoterveysjärjestö Filha ry rekrytoi ja kouluttaa vertaisohjaajia tupakoinnin lopettamisen tueksi. Yhteistyökumppaneita ovat mm. työttömien yhdistykset sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujien parissa toimivat järjestöt. Hanketta tukee Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla.

Suuri osa tupakoijista haluaisi lopettaa

─ Sekä suomalaisten että kansainvälisten tutkimusten mukaan yli puolet tupakoijista haluaisi lopettaa, mutta lopettaminen voi olla vaikeaa. Nikotiiniriippuvuudesta eroon pääsemiseen tarvitaan laaja kirjo tuen muotoja, toteaa Filha ry:n pääsihteeri Tuula Vasankari.

Vertaistukea ei ole käytetty tupakoinnin lopettamisen tukena

Vertaistukea ei ole Suomessa laajemmin kokeiltu tupakkatuotteiden käytön lopettamisessa, vaikka vertaistuen käytöstä onkin hyviä kokemuksia muissa elintapamuutoksissa. Terveydenhuolto ei yksin ehdi auttamaan kaikkia tupakoinnin lopettamisesta kiinnostuneita ja apua tarvitaan siinä, että tavoitetaan tupakoijia tehokkaammin.

Toimintaa Pohjois-Karjalassa ja jatkossa myös Kymenlaaksossa

─ Hanketta on toteutettu Pohjois-Karjalassa puolitoista vuotta, kertoo Filha ry:n Pohjois-Karjalan aluetyöntekijä Eeva Ruutiainen. Vertaisvieroittajia on koulutettu Joensuussa jo kolme kertaa ja vertaisryhmiä on ollut kuusi. ”Ryhmän ohjaaminen oli kokemuksena antoisaa. Tupakoinnin lopettamisen tuki tuntuu tarpeelliselta ja luontevalta toiminnalta työttömien kanssa toimiessa.” - kertoo tohmajärveläisen työttömien yhdistyksen Nurkka ry:n hallinnoiman Yhteen hiileen -hankkeen Esko Kähkönen. Joensuulainen Olli Niemelä osallistui vertaisryhmään Joensuun Siniristi ry:ssä talvella 2017 ja onnistui puolittamaan tupakointinsa. ”Jatkossa tavoitteena on lopettaa tupakointi kokonaan ja siihenkin sain ryhmästä hyviä eväitä.” - toteaa Niemelä.

Vuoden 2017 aikana toimintaa on laajennettu Kymenlaakson alueelle, erityisesti Kouvolaan, Kotkaan ja Haminaan. Ensi syksynä kokeillaan ensimmäistä kertaa Tukinet-verkkopalvelussa toimivaa vertaistukea tupakoinnin lopettamiseen.

Toimituksille tiedoksi:

Asiaan liittyviin kysymyksiin vastaavat Filha ry:ssä

Patrick Sandström
Erityisasiantuntija
040-5150512

Eeva Ruutiainen
044-5442201
Pohjois-Karjalan alue

Miska Reinikainen
044-5487333
Kymenlaakson alue