muokattu: 23.1.2020

Allergia

Kansallisen allergiaohjelman logo

Allergialla tarkoitetaan elimistön epätarkoituksenmukaista, oireita aiheuttavaa reagointia ympäristössä esiintyville aineille, kuten ruoka-aineet, siitepölyt jne. Ihmisen elimistö muodostaa vasta-ainereaktion näitä ympäristön sinänsä vaarattomia aineita kohtaan ja allergiset oireet syntyvät tämän vasta-ainereaktion seurauksena. Oireet ilmenevät limakalvojen ärsytyksenä, turpoamisena ja limanerityksenä sekä ihoärsytyksenä ja tulehduksena.

Allerginen ominaisuus on periytyvä. Allergiset sairaudet, ruoka-allergia, allerginen nuha ja allerginen konjunktiviitti, allerginen astma ja allergiset ihottumat ovat nykytiedon mukaan yhteydessä toisiinsa. Allergiat ovat yleisiä, allergiaoireita on lähes joka toisella suomalaisella elinaikanaan.

Allergian heikentää elämänlaatua merkittävästi. Aiemmin allergiadieetit ja muut tiukat rajoitukset ovat hallinneet allergian hoitoa ja ennaltaehkäisy-yrityksiä. Tämä ei kuitenkaan tuottanut tulosta, vaan allergiat ovat lisääntyneet voimakkaasti elintason nousun myötä. Allergiasta tuli kansansairaus.

Saatujen tutkimustulosten pohjalta aloitettiin uuden kansanterveysohjelman valmistelu allergiaepidemian hillitsemiseksi. Tiedettiin, että esimerkiksi luonnon monimuotoisuudella on merkitystä allergian esiintyvyyteen.

Kansallinen allergiaohjelma 2008 – 2018 muuttaa allergiaan asennoitumisen, hoidon ja ennaltaehkäisyn suunnan. Totaalivälttämisestä on siirrytty sietokyvyn lisäämiseen.

Filha toimii Allergiaohjelman terveydenhuollon kouluttajana.

Terveydenhuollon ja potilaiden yhteinen tavoite on saada allergiat hallintaan.

Lue lisää Kansallisesta allergiaohjelmasta ja Filhan koulutustoiminnasta täältä.

Lisätietoja:
Krista Abdulla Hama Salih
krista.abdullahamasalih@filha.fi