muokattu: 15.1.2021

Allergia

Lievät allergiaoireet ovat hyvin yleisiä

Allergia on kansansairaus. Noin joka kolmas saa allergisia oireita jossain vaiheessa elämäänsä. Allergialla tarkoitetaan elimistön epätarkoituksenmukaista, oireita aiheuttavaa reagointia ympäristössä esiintyville aineille. Yleisintä ovat lievät allergiset oireet kuten kausittain esiintyvä siitepölyallergia. Tällöin henkilö saa esimerkiksi heinänuhaa, joka voi ärsyttää myös silmien sidekalvoja ja aiheuttaa iho-oireita. Allergiaoireiden taustalla on elimistön muodostama vasta-ainereaktio. Allergiaoireet ovat seurausta tästä vasta-ainereaktiosta. Lieviä ja kausittaisia oireita voi hoitaa itse käsikauppalääkkein ja myös ei-lääkkeellisin hoidoin eli esimerkiksi käyttämällä nenähuuhtelukannua siitepölykaudella ja huuhtelemalla hiukset siitepölyistä ennen nukkumaan menoa.

Ruoka-allergiat pikkulapsilla

Pikkulapsista joka kolmannella epäillään ruoka-allergiaa erilaisten oireiden vuoksi. Ruoka-allergia todetaan kuitenkin vain muutamalla prosentilla. Tärkeimmät aiheuttajat ovat lehmänmaito ja kananmuna. Pikkulasten ruoka-allergiat yleensä paranevat kasvun myötä. Ennuste on siis hyvä. Tärkeää on, että mitään ruoka-ainetta ei vältellä ilman syytä. Tämä koskee myös isompia lapsia ja aikuisia. Imettävien äitien ei pidä aloittaa minkäänlaisia allergiaruokavalioita, sillä niistä ei ole hyötyä lapselle eivätkä ne ehkäise allergian syntymistä.

Allergiaohjelma muutti ajattelumme

Kansallinen allergiaohjelma 2008 – 2018 muutti allergiaan asennoitumisen, hoidon ja ennaltaehkäisyn suunnan. Totaalivälttämisestä siirryttiin sietokyvyn lisäämiseen. Sietokykyä allergeeneja kohtaan voi lisätä luontaisesti tai saamalla siedätyshoitoa, joka aloitetaan terveydenhuollossa. Siedätyshoitoa voi saada muun muassa lehtipuille, heinille, pölypunkille, pistiäisille ja joissain tilanteissa myös esimerkiksi lehmänmaidolle. Siedätyshoidosta kannattaa puhua allergiavastaanotolla.

Vaikka asennoituminen allergioihin on muuttunut ja puhutaan sietokyvyn lisäämisestä, on silti edelleen muistettava vakavat allergiaoireet ja niiden oikea hoito. Vakavissa, henkiä uhkaavissa allergioissa, allergeenin välttäminen on edelleen tarpeen.

Vakava allerginen reaktio

Anafylaktinen rektio on äkillinen yliherkkyysreaktio, joka alkaa yleensä ihon kihelmöinnillä. Tämän jälkeen esiintyy nokkosrokkoa, kasvojen alueen turvotuksia, kurkun käheytymistä, jopa hengityksen vinkunaa sekä usein myös suolisto-oireita. Anafylaksia on hengenvaarallinen tila, joka pitää pysäyttää heti oireiden ilmaantuessa. Anafylaksian hoito on adrenaliini. Se on ainut lääke, joka voi pysäyttää reaktion. Anafylaktisen reaktion saanut henkilö pitää hoitaa terveydenhuollossa ja mikäli reaktion aiheuttajaa ei tiedetä, on se tärkeää selvittää. Adrenaliiniautoinjektori on kerta-annos adrenaliinia, jota vakavasti allerginen henkilö kuljettaa aina mukanaan reaktion varalta. Tästä linkistä pääset katsomaan miten adrenaliiniautoinjektoria käytetään.

Filha kouluttaa terveydenhuollon henkilöstöä

Filha ry toimi Allergiaohjelman terveydenhuollon kouluttajana. Vaikka ohjelma on päättynyt, jatkamme allergiakoulutuksia yhteistyössä eri sairaanhoitopiirien allergiatyöryhmien ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Koulutuskalenterimme löydät tästä linkistä. Mikäli olet kiinnostunut koulutuksistamme, ota rohkeasti yhteyttä ja suunnitellaan yhdessä teille sopiva kokonaisuus.

Lisätietoja:
Krista Abdulla Hama Salih