muokattu: 30.4.2024

Blogi: Astma ei ole este liikkumiselle

”Minulla on rasitusastma” -tokaisee potilas lääkärin tai sairaanhoitajan vastaanotolla. Käsite on monelle tuttu vuosien takaa, mutta nykytietämyksen mukaan vanhentunut. Rasitusastmalla tarkoitettiin astman muotoa, jossa astmaoireet kuten hengenahdistus, yskä ja limaisuus ilmenivät fyysisen rasituksen eli vaikka liikunnan yhteydessä. Nykyään tiedetään, että kyse on astmasta, joka ei ole syystä tai toisesta riittävän hyvin hallinnassa. Tänä päivänä astma jaotellaan erilaisiin alatyyppeihin, joita ovat allerginen astma, ei-allerginen eosinofiilinen astma, neutrofiilinen astma ja vähägranulosyyttinen astma.

Liikkuminen osaksi astman omahoitoa

Rasitusastma käsitteenä on saattanut ajaa ihmiset ajattelemaan, että fyysinen rasitus eli liikkuminen on astmaa sairastavalle huono tai jopa vaarallinen asia. Asianlaita on kuitenkin toisin: astmaa sairastava hyötyy liikunnasta ja liikkumisesta. Säännöllisen liikkumisen on tutkimuksissa todettu vähentävän keuhkoputkien tulehdusreaktiota ja supistumisherkkyyttä. Tämän lisäksi se parantaa yksilön fyysistä toimintakykyä ja elämänlaatua.

Edellytyksenä astmaa sairastavan liikkumiselle on se, että astma on hyvässä hallinnassa. Lääkärin määräämän ylläpitolääkityksen (hoitava lääke) säännöllinen käyttö on kaiken A ja O. Vähemmän liikkuneen astmaa sairastavan täytyy myös tunnistaa terve hengästyminen hengenahdistuksesta. Perussääntö on se, että hengästyminen loppuu suhteellisen nopeasti liikkumisen päätyttyä, mutta hengenahdistus helpottaa vasta viiveellä. Jos liikkumisesta on ollut pitkään taukoa, on varsinkin astmaa sairastavan syytä aloittaa liikkuminen maltilla. Lämmittelyä ja rauhallista aloitusta ei pidä vähätellä. Rasittavuutta eli liikkumisen vauhtia ja kestoa kannattaa myös lisätä vaiheittain.

Keväällä allergista astmaa sairastavan liikkumista voi hankaloittaa siitepölyallergiat tai katupöly. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että liikkuminen pitäisi jättää kokonaan pois päiväjärjestyksestä. Jos oireilee siitepölystä tai katupölystä, kevät ei ole oikea aika ylläpitolääkityksen keventämiselle. Päinvastoin ylläpitolääkityksen nostamiselle voi olla syytä siitepölyaikaan. Toiseksi tulee kiinnittää huomiota, että mahdolliseen siitepölyallergiaan on riittävä lääkitys: antihistamiini, nenäsuihke ja silmätipat. Liikkumista voi helpottaa myös oirelääkkeen (avaava) tai avaavaa lääkettä sisältävän ylläpitolääkkeen ottaminen noin puoli tuntia ennen liikkeelle lähtöä.

Jos siitepölyallergia on hankala, voi liikkumisen sijoittaa pahimmaksi siitepölyajaksi sisätiloihin. Hankalimpien siitepölyallergioiden hoidoksi voidaan suositella siedätyshoitoa eli syynmukaista hoitoa. Siedätyshoitoa voi ehdottaa potilaalle, jos hänen siitepölyallergiaoireensa ovat hankalat riittävästä lääkityksestä huolimatta ja esimerkiksi hän ei voi harrastaa liikuntaa siitepölyaikana.

Astma ei siis ole este liikkumiselle, mutta astmaa sairastava saattaa joutua miettimään liikkumisen aloitusta ja liikunnan toteuttamista himpun verran toisia enemmän. Ammattilaisen apu, vinkit ja tsemppaus ovat ensiarvoisen tärkeää astmaa sairastavan liikkumisen aloittamisessa. Kun astmaa sairastava lähtee liikkeelle, lopputulos on mitä mainion: keuhkot, mieli ja kroppa kiittää!

Aamukahvia ja astmavinkkejä astmapäivän kunniaksi 7.5.!

Ensi viikon tiistaina 7.5. vietetään kansainvälistä astmapäivää. Sen kunniaksi Filhan Astman omahoidon ABC-hanke on Allergia-, Iho- ja Astmaliiton sekä Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen kanssa Helsingin Narinkkatorilla jakamassa tietoa astmasta ja tarjoamassa ilmaiset aamukahvit. Tule testauttamaan astmalääkkeenottotekniikkasi, juomaan kuppi kuumaan ja osallistumaan arvontaan. Tästä tapahtuman Facebook-sivulle: https://fb.me/e/3jR4Qra8A

Webinaarivinkki!

Kun liikunta ahdistaa ja hävettää, miten löytää motivaatio liikkumiseen? -tietoisku. Asiantuntijana terveyspsykologian erikoispsykologi ja sertifioitu urheilupsykologi Anu Kangasniemi. Luento toteutetaan Teamsin välityksellä tiistaina 21.5. klo 16.30-17.00. Tästä luentoon

 

Salla-Maaret Keijälä, hankevastaava, sh, TtK, Filha ry

 

Näkökulmia keuhkoterveyteenblogissa julkaistaan Filhan asiantuntijoiden sekä yhteistyökumppaneiden ajankohtaisia kirjoituksia hengitysterveyden kysymyksistä.