Vertaistuella eroon tupakasta​​

Tuettu Veikkauksen tuotoillaHanke on kehittänyt vertaistuen mallin tupakoinnin lopettamiseen. Koulutamme vertaisohjaajia toimimaan tupakoinnin lopettamiseen tähtäävien ryhmien ohjaajina. Ryhmät voivat toimia myös verkossa. Ryhmien lisäksi toimintaa voi toteuttaa esimerkiksi yksilötapaamisina. Tärkeintä on, että tupakointi ja tupakoinnin lopettaminen olisi aihe, josta voidaan puhua, ja että lopettamiseen voi saada tukea. Vertaistuen mallissa korostuu matala kynnys tuen saamiseen.

Hankkeen toiminta-alueita ovat Pohjois-Karjala, Kymenlaakso sekä pääkaupunkiseutu.
Toiminnassa kehitetyt käytännöt ovat hyödynnettävissä valtakunnallisesti.

Hankkeen tiedot

Nimi: Vertaistuella eroon tupakasta
Kesto: 2016−
Päätoteuttaja: 
Filha ry
Kohderyhmä: Hankkeen pääkohderyhmiä ovat runsaasti tupakoivat väestöryhmät, kuten mielenterveys- ja päihdekuntoutujat, työttömät, runsaasti tupakoivat maahanmuuttajaryhmät, vangit sekä ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat.
Yhteistyökumppanit: Paikalliset työttömien yhdistykset, mielenterveysjärjestöt ja muut paljon tupakkatuotteita käyttävien erityisryhmien kanssa tekevät järjestöt ja muut tahot. Kunnat ja julkinen terveydenhuolto.
Rahoittajat: STEA

Seuraa meitä Facebookissa!

Käytämme hashtageja:
#Filha_ry
#irtitupakasta
#vertaistuki

Koulutetut vertaisohjaajat ja vertaistoiminta

Hankkeen aikana on koulutettu 200 vertaisohjaajaa tupakoinnin lopettamisen tueksi. Vertaisohjaajia on lähes 40:llä paikkakunnalla. Vertaisohjaajat ohjaavat tupakkavieroitusryhmiä ja antavat yksilötukea, kasvokkain tai verkossa.

Vertaisohjaajien järjestämiin tupakkavieroitusryhmiin on tähän mennessä osallistunut yli 200 tupakoinnin lopettajaa, ja yksilötukea saaneita on lähes sata. Ryhmissä vertaistukea saaneista neljäsosa on lopettanut tupakoinnin ja puolet vähentänyt.

Ajankohtaista

Vertaisohjaajilla on mahdollisuus jakaa kokemuksiaan ohjaajana toimimisesta ja kysyä mieltä askarruttavista asioista kuukausittaisissa verkkotapaamisissa. Seuraava verkkotapaaminen järjestetään 16.12. klo 15-16:00.
Linkki joulukuun verkkotapaamiseen

Keskustelua käydään myös vertaisohjaajien Facebook-ryhmässä.

Vertaisohjaajien koulutukset syksy 2019

Helsinki 26.-27.9.2019
Kouvola 9.-10.10.2019
Joensuu 30.-31.10.2019

Lisätietoa koulutuksista koulutuskalenterista.

Vertaistukea tupakoinnin lopettamiseen

Luovu tupakasta -ryhmä Facebookissa

Ryhmässä saat sekä ammattilaisten että vertaisten tukea tupakoinnin ja muiden nikotiinituotteiden lopettamiseen. Ylläpitäjät toimivat Eve Vertaisohjaajan profiilin kautta. Kyseessä on suljettu ryhmä. Tervetuloa mukaan!

Elämä ilman nikotiinia? -nettivertaisryhmä

Haluaisitko lopettaa tupakoinnin? Olisiko nettivertaistuesta apua juuri sinulle? Jos tupakoit tai käytät jotain muuta nikotiinituotetta kuten nuuskaa tai sähkösavuketta, tule mukaan keuhkoterveysjärjestö Filha ry:n Elämä ilman nikotiinia? -nettivertaisryhmään (30.9.-13.11.2019). Kyseessä on suljettu ryhmä, johon osallistuminen edellyttää rekisteröitymisen Tukinet-verkkopalveluun. Ohjaajina toimivat Filha ry:n koulutetut vertaisohjaajat.

Materiaalit

Vertaisohjaajan opas
Käsikirja vertaisohjaajalle tupakoinnin lopettamisryhmän ohjaamiseen.

Muut hankkeen tuottamat vertaisohjaajille tarkoitetut materiaalit löytyvät materiaalipankista.

Lehdistötiedotteet

Vertaistuessa on voimaa  (2.7.2019)
Selkokielistä materiaalia ja verkkoryhmiä tupakoinnin lopettamisen tueksi! (20.12.2018)
Palaako? Kuinka monta tupakkaa sinä olet polttanut elämäsi aikana? (24.4.2018)
Matalan kynnyksen tukea tupakoinnin lopettamiseen (29.12.2017)
Eroon tupakasta vertaistuen avulla nyt myös verkossa! (20.12.2017)
Vertaistuella eroon tupakasta (21.6.2017)