muokattu: 15.8.2023

VIMMA

Hankkeen nimiVIMMA – Vireämpi ammattikuljettaja huoltaa myös itseään
Kesto1.1.2020 – 31.8.2023
PäätoteuttajaFilha ry
YhteistyökumppanitPääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy
Nobina Oy
Oy Pohjolan Liikenne Ab
Toiminta-alueUusimaa, valtakunnallinen
RahoittajaSosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
KohderyhmäAmmattikuljettajat
Lyhyt kuvausAmmattikuljettajien terveyden, hyvinvoinnin ja työssä jaksamisen edistämisen hanke, joka sisälsi erityisesti uniterveyteen kohdistuvaa ja vireystilaa parantavaa toimintaa.
YhteyshenkilötKatja Riikonen, hankevastaava, , 044 567 4337
Hankkeesta muuallaVIMMA Innokylässä
Ohjausmateriaali kuljettajille

Vireämmän ammattikuljettajan huoltokirja

  
Tuettu Veikkauksen tuotoilla

Mikä VIMMA?

Kuljettajan työssä epäsäännölliset ja pitkät työvuorot häiritsevät unta altistaen vireystilaongelmille. Moni kuljettaja kärsii väsymyksestä, univajeesta ja vireystilaongelmista, joiden taustalla on usein jokin uniterveyden häiriö. Esimerkiksi uniapneaa todetaan nykyään yhä useammin myös ammattikuljettajilla, kuten väestöllä yleensäkin.

Virkistävä nukkuminen perustuu terveelliseen elämäntapaan, mutta väsyneenä motivaatio ja voimavarat eivät aina riitä itsestä huolehtimiseen.

Uniterveyden ja vireyden paranemisen ohella VIMMA-hankkeen tavoitteena oli ammattikuljettajien pystyvyyden tunteen vahvistuminen ja motivoituminen itsestä huolehtimiseen. Hanketoiminta keskittyi vireyttä tukevien elintapojen ohjaukseen erityisesti syömis- ja liikkumiskäyttäytymisen sekä unirytmin osalta.

Vireämmän ammattikuljettajan huoltokirja

Kuljettajille suunnattu ohjausmateriaali kokoaa yhteen VIMMA-hankkeen keskeisimmät teemat uniterveyden edistämiseen. Materiaali sisältää herätteleviä kysymyksiä vireystilaan, uneen, liikuntaan ja ravitsemukseen liittyen sekä ohjaa lisätiedon lähteille QR-koodien kautta.

Verkkomateriaali on vapaasti ladattavissa ja hyödynnettävissä ammattikuljettajien hyvinvoinnin tukemiseen tarkoitetussa toiminnassa. Materiaalia on jaettu kuljettajille esimerkiksi kuljettajien työterveysyksiköissä.

Huoltokirjan voi tulostaa A4-paperille kaksipuolisena ja taittaa keskeltä vihkoseksi.

Huoltokirja on tilattavissa myös painotuotteena (A5-kokoinen vihkonen). Materiaalitilaukset sähköpostilla: . Ilmoitathan tilauksessa yhteyshenkilön nimen, postitusosoitteen, puhelinnumeron sekä tarvittavan materiaalin määrän.