muokattu: 1.11.2023

VIMMA

Hankkeen nimi VIMMA – Vireämpi ammattikuljettaja huoltaa myös itseään
Kesto 1.1.2020 – 31.8.2023
Päätoteuttaja Filha ry
Yhteistyökumppanit Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy
Nobina Oy
Oy Pohjolan Liikenne Ab
Toiminta-alue Uusimaa, valtakunnallinen
Rahoittaja Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Kohderyhmä Ammattikuljettajat
Lyhyt kuvaus Ammattikuljettajien terveyden, hyvinvoinnin ja työssä jaksamisen edistämisen hanke, joka sisälsi erityisesti uniterveyteen kohdistuvaa ja vireystilaa parantavaa toimintaa.
Hankkeesta muualla VIMMA Innokylässä
Ohjausmateriaali kuljettajille Vireämmän ammattikuljettajan huoltokirja

Mikä VIMMA?

Kuljettajan työssä epäsäännölliset ja pitkät työvuorot häiritsevät unta altistaen vireystilaongelmille. Moni kuljettaja kärsii väsymyksestä, univajeesta ja vireystilaongelmista, joiden taustalla on usein jokin uniterveyden häiriö. Esimerkiksi uniapneaa todetaan nykyään yhä useammin myös ammattikuljettajilla, kuten väestöllä yleensäkin.

Virkistävä nukkuminen perustuu terveelliseen elämäntapaan, mutta väsyneenä motivaatio ja voimavarat eivät aina riitä itsestä huolehtimiseen.

Uniterveyden ja vireyden paranemisen ohella VIMMA-hankkeen tavoitteena oli ammattikuljettajien pystyvyyden tunteen vahvistuminen ja motivoituminen itsestä huolehtimiseen. Hanketoiminta keskittyi vireyttä tukevien elintapojen ohjaukseen erityisesti syömis- ja liikkumiskäyttäytymisen sekä unirytmin osalta.

Vireämmän ammattikuljettajan huoltokirja

Kuljettajille suunnattu ohjausmateriaali kokoaa yhteen VIMMA-hankkeen keskeisimmät teemat uniterveyden edistämiseen. Materiaali sisältää herätteleviä kysymyksiä vireystilaan, uneen, liikuntaan ja ravitsemukseen liittyen sekä ohjaa lisätiedon lähteille QR-koodien kautta.

Verkkomateriaali on vapaasti ladattavissa ja hyödynnettävissä ammattikuljettajien hyvinvoinnin tukemiseen tarkoitetussa toiminnassa. Materiaalia on jaettu kuljettajille esimerkiksi kuljettajien työterveysyksiköissä.

Huoltokirjan voi tulostaa A4-paperille kaksipuolisena ja taittaa keskeltä vihkoseksi.

Huoltokirja on tilattavissa myös painotuotteena (A5-kokoinen vihkonen). Materiaalitilaukset sähköpostilla: . Ilmoitathan tilauksessa yhteyshenkilön nimen, postitusosoitteen, puhelinnumeron sekä tarvittavan materiaalin määrän.