muokattu: 15.2.2022

Artikkelit

“Loppuelämäni ensimmäinen päivä” Paino nousi koviin lukemiin (15.12.2021)
Ammattikuljettajien vapaaehtoisjärjestö Rahtarit ry:n jäsenlehti 6-2021, s. 69

“Vaaka näytti korkeimmillaan 180 kiloa, eikä Scanian turvavyön mitta meinannut enää riittää.”

“Moni kuljettaja kärsii ylipainosta. ”Kun ateriarytmi on rempallaan, ilta kuluu syödessä. Täydellä mahalla nukutaan huonosti ja aamulla väsyttää”, Markku pohtii.”

“”Mistään ei tarvitse kieltäytyä”, on Markun tärkein oivallus. ”Loppuelämä ei ole pelkkää kurkkua ja salaatinlehteä”, hän muistuttaa.”

“Kumpi oli ensin, alkoholi vai väsymys?” (13.10.2021)
Ammattikuljettajien vapaaehtoisjärjestö Rahtarit ry:n jäsenlehti 5-2021, s. 41

“Tutkimuksissa on todettu, että jo kaksi olutta heikentää yön aikaista palautumista merkittävästi ja mitä enemmän juo, sitä heikommin palautuu.”

“Kaikkien mahdollisten alkoholin aiheuttamien haittojen miettimisen sijaan, arkena olutta nauttiva voisi pysähtyä miettimään miksi tekee niin. Onko siitä jotain hyötyä, vai kenties, onko siitä jotain haittaa?”

“Kuin elämä olisi alkanut uudestaan” (25.8.2021)
Ammattikuljettajien vapaaehtoisjärjestö Rahtarit ry:n jäsenlehti 4-2021, s. 8

“Kun uniapnea on saatu laitehoidolla oireettomaksi, kuljettaja saa palata työhönsä. Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja Tommi Sinokki rohkaisee muita väsymyksen kanssa kamppailevia lääkärin juttusille: ”Pieni sairausloma ei ole paha homma, kun saa elämänsä takaisin.”

“Ei väkisin väännettyä ankeuttamista” (18.8.2021)
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton (AKT) jäsenlehti 5-2021, s. 26

“Joka neljäs ammattikuljettaja sairastaa uniapneaa. Linja-autonkuljettaja Tero Järvenpäällä uniapnean toteaminen innoitti isompaan elämäntaparemonttiin.”

Milloin väsymystä on syytä tutkia? (9.6.2021)
Ammattikuljettajien vapaaehtoisjärjestö Rahtarit ry:n jäsenlehti 3/2021, s. 57

“Kaikkeen väsymykseen ei auta edes riittävä uni ja lepo.  Viikkoja ja kuukausia kestävä väsymys ei ole normaalia. Jos kokee määrällisesti nukkuvansa saman verran kuin aiemminkin, mutta väsymys lisääntyy, tai jos väsymys pitkittyy ja tulee iltapäivätorkahtamisia, väsymyksen syy tulee selvittää terveydenhuollossa.”

Hyvällä unella vireyttä arkeen ja ajoon (28.1.2021)
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton (AKT) jäsenlehti 1-2021, s. 31

“Linja-autonkuljettaja Sami Leinolla todettiin vaikea uniapnea neljä vuotta sitten. Uniapnean toteaminen oli paitsi shokki, se myös mahdollisti elämänlaatua nopeasti parantavan laitehoidon aloittamisen. Nykyään ratin takana ajelee virkeä ja hyvinvoiva mies!”

Mistä vireyttä työpäivään? (19.8.2020)
Ammattikuljettajien vapaaehtoisjärjestö Rahtarit ry:n jäsenlehti 4-2020, s.65

“Jatkuvaa tarkkuutta vaativa työ ottaa myös hintansa. Vaihtelevat ja pitkät työvuorot haastavat niin arkirytmiä kuin untakin.

Kuljetus- ja varastointiliikkeen kuljetusyrittäjänä toimiva Sari Koivumäki ylläpitää hyvää vireyttä säännöllisellä liikunnalla, perusterveellisillä ruokavalinnoilla ja riittävällä unella.
– Päivä on aivan erilainen, kun on käynyt aamulla uimassa, siitä jää niin hyvä ja pirteä olo, Sari kertoo.”

Vireyttä liikkumisesta (lehdistötiedote 10.7.2020)

“Varikoilla kuljettajat puhuvatkin yleisesti, että mikäli ei tavoitteellisesti tee mitään erityistä istumisen vastapainoksi, niin 10–15 kg kertyy herkästi ylipainoa jo yhdessä vuodessa. Eli liikkua pitää sekä katsoa, mitä suuhunsa laittaa. Samalla myös uni paranee.”

Vireänä vuorotyöstä huolimatta (VIMMA 10.7.2020)

“Haastattelimme Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) raitiovaununkuljettajia Terhi Saarista ja Jukka Tannista. Epäsäännöllinen vuorotyö haastaa arkirytmiä. Istuvan työn vastapainona molemmat ylläpitävät hyvää vireyttä muun muassa säännöllisellä liikkumisella.”

Ammattikuljettaja – Arvostatko unta? -artikkeli (3.6.2020)
Ammattikuljettajien vapaaehtoisjärjestö Rahtarit ry:n jäsenlehti 3-2020, s.16

“Hyvin nukkuva ihminen on virkeä ja hyväntuulinen. Moni kuitenkin tinkii unesta. Valtaosa liian vähän nukkuvista ei itse tiedosta, että väsymyksestä on tullut heille uusi normaali.”

Vireänä vuorotyöstä huolimatta -artikkeli (3.6.2020),
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton (AKT) jäsenlehti 4-2020, s. 31

“Epäsäännöllistä vuorotyötä tekevälle hyvät yöunet eivät ole itsestäänselvyys. Riittävä ja laadukas uni on tärkeää paitsi ammattikuljettajan ajoterveyden kannalta, se on myös keskeisin jaksamisen ja palautumisen lähde. Moni ammattikuljettaja nukkuu tahtomattaan tai vahingossa liian vähän.”