Koronavirus on syytä ottaa vakavasti, toteavat Filhan ja Hengitysliiton asiantuntijat. Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL seuraa tilannetta koko ajan ja ohjeistaa, miten suojautua ja toimia, jos virukselle altistuu tai siitä sairastuu.
On hyvä, että terveystiedotusta tehdään päivittäin ja viranomaiset antavat suositukset esim. matkustuksesta ja osallistumisesta suurtapahtumiin. Jokaisen kannattaa huomioida, että ohjeet ja suositukset päivittyvät toistaiseksi joka päivä THL:n verkkosivuilla. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19
Tähän kirjoitukseen on koottu keuhkosairauksia sairastavan henkilön näkökulmasta tärkeimmät asiat, 12.3. olemassa olevan tiedon pohjalta. Parhaat keinot ehkäistä koronavirustartunta ovat hyvä käsihygienia ja maalaisjärki. Jos erilaisia asioita voi toteuttaa verkon yli etäosallistumisina, niitä kannattaa hengityssairaan suosia. Tärkeää on, että hengityssairas huolehtii yleiskunnostaan, lääkityksestään ja muusta hoidostaan terveydenhuollon ohjeiden mukaisesti.
Miten pitää toimia, jos vointi huononee?
Mikäli vointi huononee, pitää heti jäädä kotiin lepäämään ja ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen. Lisäksi työnantajat ohjeistavat työpaikkakohtaisista toimintatavoista THL:n suositusten mukaan.
Keuhkosairauksia sairastavat ja ikääntyneet ovat riskiryhmässä
Keuhkosairauksia sairastaville koronaviruksen aiheuttama tartuntatauti voi olla vaikeampi kuin tavallinen flunssa. Keuhkosairauden vaikeusaste vaikuttaa koronavirustartunnan vaarallisuuteen. Jos astma on hyvässä hoitotasapainossa ja keuhkot toimivat normaalisti, riski ei ole yhtä suuri kuin henkilöllä, jonka keuhkojen toimintakyky on alentunut esim. keuhkoahtaumataudin, bronkiektasian tai keuhkojensiirron vuoksi. Suurin osa todetuista infektioista on toistaiseksi ollut kuitenkin lieviä myös kroonista keuhkosairautta sairastavilla.
Vaikka keuhkosairauden vaikeusaste vaikuttaa koronavirusinfektion vaikeuteen, on ikä merkittävin riskitekijä: tähän mennessä vakavampia tapauksia on havaittu eniten yli 70-vuotiailla, korkein riski on yli 80-vuotiailla. Lapsille koronavirus on tähän mennessä aiheuttanut vain lieviä tapauksia.
Mitä keuhkosairautta sairastava voi itse tehdä?
Paras keino ennaltaehkäistä sairastumista on huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Pese kädet saippualla vähintään 20 sekunnin ajan. Vältä kättelemistä ja yski hihaan tai paperinenäliinaan. Hävitä nenäliina välittömästi käytön jälkeen. Nämä ohjeet pätevät myös muiden tartuntatautien ehkäisyyn.
Keuhkosairauksia sairastavan tulee huolehtia omasta peruslääkityksestään lääkärin ohjeen mukaisesti. On hyvä silti tarkistaa, että kotona on kuukauden tarpeiksi lääkkeitä. Hengitettävissä lääkkeissä ei ainakaan toistaiseksi ole ollut saatavuuskatkoksia. Hengityssuojaimet eivät suojaa tartunnalta. Hengitysliitto ja Filha suosittelevat hengityssairaita ottamaan influenssa- ja pneumokokkirokotteita.
Keuhkosairauksia sairastavan kannattaa pitää huolta omasta vastustuskyvystään ja yleiskunnostaan liikkumalla normaalisti. Aktiivinen liikunnan harrastaminen on hengityssairauksien hoidossa tärkeää, joten raittiissa ilmassa ulkoilu on edelleen hyvä omahoitokeino. Jokainen tekee omat ratkaisunsa siitä, miten liikkuu julkisilla paikoilla ja julkisissa tilaisuuksissa. THL päivittää jatkuvasti ohjeitaan julkisilla paikoilla liikkumisesta ja yleisötapahtumien järjestämisestä. Hengitysliiton YouTube-kanavalta löydät monipuolisia liikuntavideoita, joiden avulla voit harjoitella kotona.
Muistuta läheisiäsi, että olet riskiryhmää. Heillä on siis myös syytä erityiseen varovaisuuteen. Iäkkäitä sukulaisia ei saa jättää yksin kotiin selviytymään arjesta, mutta flunssaisena ei saa mennä iäkkäiden luokse. Sosiaalisia suhteita kannattaa vaalia esim. puhelimen ja etäyhteyksien avulla. Tervehdyksiä voi jättää myös kotiovelle.
Mistä koronaviruksessa on kyse?
Koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatauti voi aiheuttaa komplikaatioita hengityssairaille (eli keuhkosairaille), koska heillä keuhkojen toimintakyky on usein alentunut. Virustartunta aiheuttaa tulehduksen keuhkoissa. Koska kyseessä on virustauti, antibiootit eivät tehoa koronavirukseen eikä rokotetta ole.
Kyseessä on uusi tauti, joten tutkimustieto päivittyy jatkuvasti. Tämänhetkisen tiedon mukaan taudin itämisaika on keskimäärin 4−5 päivää, vaihteluväli voi yksilöllisesti olla 2−12 päivää. Koronaviruksen aiheuttamassa taudissa on usein lievempi ensimmäinen vaihe ja seuraavalla viikolla voi tulla pahenemisvaihe. Sairastuneiden oireita ovat olleet yskä, kuume ja siihen liittyvät lihas- ja päänsäryt sekä hengenahdistus.
Keuhkosairautta sairastava, muista erityisesti nämä:
- Pese kädet.
- Älä kättele.
- Yski hihaan.
- Huolehdi lääkityksestäsi. Vahvista rokoteturvaa.
- Huolehdi yleiskunnostasi.
- Jos vointisi huononee, jää kotiin ja ota yhteys terveyskeskukseen.
- Seuraa ohjeita: thl.fi.
- Muistuta läheisiäsi, että olet riskiryhmää.
Kirjoittajat
Tuula Vasankari, professori, pääsihteeri, keuhkosairauksien erikoislääkäri, Filha ry
Miia Aro, asiantuntijylilääkäri, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri, Filha ry
Mervi Puolanne, järjestöjohtaja, Hengitysliitto ry