Kiinasta on alkuvuonna käynnistynyt uudenlaisen koronaviruksen, COVID-19:n aiheuttama tartuntatautiepidemia. Maailmanlaajuisesti tartuntoja on 11.3 mennessä todettu yli 110 000 yli sadassa maassa. Virus tarttuu pisaratartuntana lähikontaktissa ihmisestä toiseen ja itämisaika on 2-12 vuorokautta. Epidemia on levinnyt Euroopassa laajalti, mutta varsinaisina riskialueina Euroopassa pidetään tällä hetkellä Italiaa, Tirolin aluetta sekä Saksassa Nordrhein-Westfalenin osavaltiota ja muualla maailmassa Kiinaa, Etelä-Koreaa sekä Irania. Taudin tyypillisimpiä oireita ovat kuume, kurkkukipu, yskä, lihaskivut sekä hengenahdistus.
Virukseen liittyvää kuolleisuutta tai tartuntariskiä ei pystytä vielä luotettavasti arvioimaan, mutta nykytilanteen valossa tärkein riskitekijä näyttäisi olevan korkea ikä. Yli 80-vuotiailla kuolleisuus on ollut selvästi nuorempia korkeampi. Kroonisia keuhkosairauksia sairastavia voidaan pitää myös riskiryhmään kuuluvina sillä koronavirukset aiheuttavat hengitysteiden infektiota. Myös joihinkin keuhkosairauksiin käytettävät immunosuppressiiviset lääkkeet aiheuttavat korkeamman riskin tartunnalle. Perussairauden hyvä hoitotasapaino sekä tarkka käsi- ja yskimishygienia ovat tärkeässä asemassa taudilta suojautumisessa. Lääkärin määräämiä lääkkeitä on tärkeää käyttää siten, kun on ohjeistettu. Matkustusta riskialueille on syytä välttää. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL antaa päivittäin uudet suositukset seulontaan, torjuntaan ja hoitoon ja niitä suositellaan seuraamaan aktiivisesti osoitteesta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19.
Seuraamme Filhassa koronavirustilanteen kehittymistä, mutta toistaiseksi kevään koulutukset toteutuvat suunnitelmien mukaan. Tiedotamme henkilökohtaisesti koulutukseen ilmoittautuneita, jos tilanne muuttuu.
Tiedote julkaistu 11.3.2020 klo 15.45