Vaikka tupakointi vähenee, se on edelleen yleistä erityisesti sosioekonomisesti hankalassa asemassa olevilla väestöryhmillä, kuten päihde- ja mielenterveyspotilailla, työttömillä ja tietyissä maahanmuuttajaryhmissä. Samaan aikaan tupakkayhtiöt kehittävät usein suuriakin määriä nikotiinia sisältäviä uusia nikotiinituotteita ja markkinoivat näitä aggressiivisesti vähemmän haitallisina vaihtoehtoina tavanomaiselle tupakoinnille.
Suurin osa tupakoijista haluaa lopettaa tupakoinnin ja onkin joskus yrittänyt sitä. Terveydenhuollon ammattilaisten tehtävänä on kysyä, kirjata, neuvoa ja ohjata tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käyttäjät lisätuen piiriin. Käypä hoito -suositus tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisystä ja hoidosta antaa tähän ohjeistuksen.
“Systemaattiset tupakka- ja nikotiinivieroituspalvelut on mahdollista sisällyttää osaksi sosiaali- ja terveydenhuoltoa alueittain osana sote-uudistusta”, kirjoittavat Patrick Sandström ja Tuula Vasankari Duodecim-lehden pääkirjoituksessa.