Tuberkuloosi on edelleen yksi maailman yleisimmistä infektiotaudeista. Maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan vuonna 2018 yhteensä 10 miljoonaa ihmistä sairastui tuberkuloosiin ja tautiin kuoli 1,5 miljoonaa ihmistä. Eniten tautitapauksia todetaan Aasiassa ja Afrikassa.
”Suomessa tuberkuloositapausten määrä on pysynyt ennallaan viime vuosina. Vuonna 2019 todettiin 224 uutta tapausta”, THL:n johtava asiantuntija Hanna Soini sanoo.
Tyypillinen tuberkuloosipotilas on iäkäs suomalaissyntyinen, joka on saanut tartunnan nuoruudessaan, tai nuori maahanmuuttaja, joka on kotoisin alueelta, jossa tuberkuloosi on yleinen tauti.
Tuberkuloosi vaatii pitkän altistuksen
Tuberkuloosi tarttuu hengitysteitse, mutta tartunta vaatii yleensä pitkän tai toistuvan altistuksen. Tauti voi jäädä myös piilevään muotoon ja aktivoitua vasta vuosikymmenien kuluttua tartunnasta.
Tuberkuloosin tavallisin tautimuoto on keuhkotuberkuloosi, mutta tauti voi olla myös muualla elimistössä. Tuberkuloosin tyypillisiä oireita ovat pitkittynyt yskä, yskökset, kuumeilu ja laihtuminen.
Videovalvotusta hoidosta lupaavia kokemuksia
Tuberkuloosi voidaan parantaa useita kuukausia kestävällä lääkehoidolla. Tuberkuloosilääkkeet otetaan yleensä valvotusti hoitajan kanssa. Suomessa on saatu lupaavia kokemuksia myös videovalvotusta hoidosta.
”Videovalvonnan yleistyminen vaatii vielä kehitystyötä, mutta pyrimme löytämään siihen toimivia ratkaisuja yhdessä sairaalojen kanssa”, Filhan pääsihteeri Tuula Vasankari sanoo.
Valtakunnallinen tuberkuloosiohjelma on terveydenhuollon ammattilaisille suunnattu ohjeistus tuberkuloosista. Ohjelman päivitys valmistuu toukokuussa.
Maailman tuberkuloosipäivää vietetään 24. maaliskuuta.
Lisätiedot
Mikä on tuberkuloosi?
(THL)
Tuberkuloosin esiintyvyys Suomessa
(THL)
Tuberkuloosi
(Filha)
tuberkuloosi.fi
(Filha)