muokattu: 22.12.2021

Miten tuen parhaiten läheistäni?

Miten tuen parhaiten läheistäni?

lopeta tupakointi nyt

Läheisen tuki on tärkeä tupakoijan valmistautuessa lopettamiseen. Tupakointi liittyy usein vahvasti rutiineihin. Jotkut ihmiset tupakoivat aamulla aamukahvin lomassa, toiset bussipysäkille kävellessä tai pysäkillä odotellessa. Joillekin on melkein itsestäänselvyys, että he tupakoivat samalla kuin puhuvat puhelimessa tai juhlissa. Monille tupakointi on stressinhallintakeino ja tapa tauottaa päivää. Tupakoijalle tupakointi muistuttaa usein ystävää, joka on aina ollut turvana haastavissa elämäntilanteissa.

Läheisen tuki ja kannustus ovat tärkeimpiä silloin kun lopettajalla on heikko hetki, usein johtuen vieroitusoireista ja niihin liittyvästä tupakanhimosta. Pahin tupakanhimo menee yleensä ohi muutamassa minuutissa. Lopettajan kanssa kannattaa miettiä, mitkä rutiinit liittyvät juuri hänen tupakointiinsa. Mitä muuta tekemistä (esim. puhelinsoitto tukihenkilölle tai pieni kävelylenkki) voisi keksiä näihin tilanteisiin?

Muista kun tuet läheistäsi lopettamaan:

  • Tupakoinnin lopettaja päättää miten hän sen tekee. Vältä painostamista. Kyse on hänen elämäntapamuutoksestaan.
  • Pohtikaa yhdessä, mitkä ovat hänen tärkeimmät syynsä lopettaa.
  • Älä anna ohjeita vaan kysy miten voisit parhaiten tukea ja auttaa.
  • Kysy mitkä asiat läheistäsi huolestuttaa lopettamiseen liittyen.
  • Kerro läheisellesi, että sinuun voi olla yhteydessä, kun hän tarvitsee tukea.
  • Kysy tuettavalta haluaako hän, että kysyt säännöllisesti, miten lopettaminen sujuu. Kysy miten hänellä menee, ei pelkästään siitä onko hän onnistunut olemaan tupakoimatta.
  • Pohtikaa ja toteuttakaa yhdessä asioita, joilla tupakoinnin lopettaja saa ajatukset muualle tupakanhimon iskiessä (esim. kävely, pyöräily tai muu liikkuminen).
  • Laskekaa yhdessä, miten paljon rahaa säästyy lopettamalla tupakkatuotteiden käytön.  Mitä kaikkea säästyneellä rahalla voisi tehdä?
  • Tarjoa apua tupakoinnin lopettajalle muissa arjen asioissa, joista helposti aiheutuu stressiä lopettamisen aikana (esim. lastenhoito, ruuanlaitto).
  • Tupakoinnin lopettaja voi välillä olla huonolla tuulella vieroitusoireiden takia. Ole kärsivällinen ja muista, että pahimmat vieroitusoireet menevät usein muutamassa viikossa ohi. Tyypillisiä vieroitusoireita ovat ärtyisyyden lisäksi huonovointisuus, kärsimättömyys, tupakanhimo, levottomuus, keskittymisvaikeudet, univaikeudet, päänsärky ja makean himo tai ruokahalun lisääntyminen.
  • Jos olet itse onnistunut lopettamaan tupakoinnin voi keskustella siitä, millaisia myönteisiä asioita lopettamisesta seurasi sinulle. Mitkä olivat sinun suurimmat haasteesi lopettamisprosessissa ja miten pääsit niistä yli? Muista kuitenkin, että jokaisen riippuvuus ja lopettamisen polku ovat hieman erilaisia. Se tapa millä sinä lopetit ei välttämättä sovi sellaisenaan läheisellesi.
  • Älä kyseenalaista läheisesi mahdollisuutta onnistua tupakoinnin lopettamisessa, vaikka hän olisi epäonnistunut aikaisemmin. Uudestaan yrittäessä on hyvät mahdollisuudet, koska on oppinut aikaisemmista yrityksistä. Kerro läheisellesi, että tiedät että hän voi onnistua tupakoinnin lopettamisessa
  • Tupakoinnin lopettaminen on iso asia – muista tämä ja onnittele lopettajaa. Usein muistetaan hyvin tukea ja onnitella tupakoimattomuudesta prosessin alussa. Onnitteleminen on kuitenkin yhtä tärkeää silloin kun muutama kuukausi, puoli vuotta tai vuosi on kulunut lopettamispäivästä.
  • Tukihenkilön tulee huolehtia myös omasta hyvinvoinnistaan jaksaakseen tukea lopettajaa vaativassa prosessissa ja pienentääkseen oman retkahduksen mahdollisuutta.


Takaisin pääsivulle