Koronavirustaudin rokotteet antavat hyvän suojan vaikeaa koronavirustautia vastaan ja tehoavat nykytiedon mukaan hyvin myös uusiin koronavirusmuunnoksiin. Suomessa tarjotaan rokote kaikille yli 16-vuotiaille määrätyssä järjestyksessä ja rokotteen ottaminen on vapaaehtoista, mutta suositeltavaa. Yleensä koronavirusrokotteen voi ottaa vaikka sairastaisi jotain perussairautta, mutta raskaana oleville ei tutkimustiedon puutteen vuoksi rokotetta vielä suositella kuin yksilöllisen harkinnan perusteella.
Koronarokotteet suojaavat vaikealta taudilta, mutta koska tauti ja rokote ovat uusia, ei varmaa tietoa vielä tartunnan estosta tai suojan pituudesta ole, mutta ajan kuluessa tämä täsmentyy. Suoja vaikeaa sairautta vastaan käynnistyy heti rokotteen jälkeen, jolloin sivuvaikutuksena voi tulla lihaskipua, kuumetta tai päänsärkyä. Tutkimusten mukaan suoja on ensimmäisen rokotteen jälkeen n. 50 %, joten toinen annos tarvitaan 3-4 viikkoa ensimmäisen rokotteen jälkeen jotta mahdollisimman hyvä suoja saavutetaan.
Nyt Suomessa jaettava rokote on mRNA-rokotekantaa, jonka periaate on kehitetty jo 1990-luvulla, mutta vasta teknologian kehittyminen on mahdollistanut sen ottamisen käyttöön. Rokote kuljettaa lähetti-RNA:ta soluun rasvapartikkeliin pakattuna ja käyttää ihmisen omaa elimistöä rokotteen vaikuttavan aineen eli antigeenin valmistamiseen. Uusi teknologia on lyhentänyt rokotteiden kehittämiseen tarvittavaa aikaa. Koska mRNA-rokotteet tuotetaan täysin synteettisesti eikä niissä käytetä eläviä viruksia, rokotekehityksessä ei tarvita aikaa ja resursseja virusten kasvattamiseen ja käsittelyyn.
Koronavirustaudin jo aiemmin sairastaneiden immuunivasteen pituudesta ei ole vielä varmaa tietoa. Tämän hetkisen tiedon mukaan koronaan sairastuminen toisi immuniteetin ainakin 6 kuukaudeksi, joten tällöin rokotetta ei välttämättä tarvitsisi ottaa jos on hiljattain taudin sairastanut. Tutkimuksissa on kuitenkin osoitettu että jo taudin sairastaneille rokote toi samankaltaisen suojan kuin sairastamattomillekin eikä terveydellistä estettä sen ottamiselle ole. Vielä ei myöskään tiedetä miten pitkäksi aikaa rokote tuo suojan, joten mahdollista on, että rokotus tulee uusia jollain aikavälillä.