muokattu: 22.2.2022

Uutisia ja tiedotteita

 

Kokoamme tälle sivulle uutisia ja tiedotteita terveydenhuollon ammattilaisille koronavirusinfektioon COVID-19 liittyen.

Tutustu myös FINCOVID-19 -tutkimukseemme

 

Keuhkosairaus ei ole este kasvomaskin käytölle

Julkaistu 18.11.2020

Vaikka henkilöllä olisi krooninen keuhkosairaus, ei se ole este kasvomaskin käytölle. Joukko arvostettuja keuhkosairauksien tutkijoita ja asiantuntijoita, the Respiratory Effectiviness Group (https://www.regresearchnetwork.org/), on antanut suosituksen European Respiratory Journalissa kasvomaskien käytöstä keuhkosairautta potevilla. Keuhkosairaus itsessään on vaikean koronainfektion riskitekijä, ja siksi keuhkosairautta potevien suojautuminen on tärkeää.

Käsihygienian ja fyysisen etäisyyden lisäksi kasvomaskit ovat tärkeitä niin yksilön kuin väestön kannalta tartunnan leviämisen estossa. Asiantuntijajoukko toteaa, että kasvomaskit paitsi estävät leviämistä, myös suojaavat luultavasti käyttäjäänsä. Vallalla olevan käsityksen mukaan kasvomaskit vähentävät leviävän viruksen määrää ja johtavat sairastumistapauksissa mahdollisesti lievempään tautimuotoon.

Kasvomaskin aiheuttama epämukavuuden tunne tai hengityksen resistenssin lisääntyminen voi aiheuttaa keuhkosairaalle olon, että hengittäminen on vaikeaa mutta tämä on osin tunne eikä se ole vaarallista. Suosituksena on siis, että myös keuhkosairautta potevien tulisi käyttää kasvomaskeja. Akuutissa sairauden pahenemisvaiheessa, jolloin käyttö on hankalaa, ei keuhkosairaiden kannata liikkua julkisesti.

Lähde: Soriano JB ym. Eur Resp J 2020. DOI: 10.1183/13993003.03325-2020

(Julkaistu Duodecim-lehdessä 18.11.2020)


Uusi tutkimus koronavirustaudin pitkäaikaisvaikutuksista keuhkoille ja elämänlaadulle

Julkaistu 28.10.2020

Seurantatutkimuksessa etsitään tutkimusta johtavan työelämäprofessori Tuula Vasankarin mukaan vastauksia kysymyksiin, miten koronavirusinfektio vaikuttaa hengityskykyyn, suorituskykyyn ja elämänlaatuun sekä mitä muita mahdollisia pitkäaikaisia oireita infektion sairastaneilla on.

Tutkimus tehdään HUSin, Filhan, Hengitysliiton yhteistyönä. Lue HUSin tiedote tutkimuksesta.


HUSissa kehitetään menetelmää tunnistaa COVID-19-taudin keuhkomuutokset ja riskihenkilöt

Julkaistu 3.7.2020

HUSissa aloitetaan kesän aikana kehittämään menetelmää, jonka avulla tunnistetaan COVID-19-taudin keuhkomuutokset ja vaikeimman tautimuodon riskissä olevat henkilöt AusculThing-ratkaisun avulla. Menetelmää voidaan hyödyntää myös muihin keuhkosairauksiin.

Lue HUSin tiedote täältä


Australiassa testataan BCG-rokotteen tehoa COVID-19-infektiota vastaan

Julkaistu 2.4.2020

Australiassa sijaitsevan Murdochin lasten tutkimuslaitoksen tutkijat ovat aloittamassa satunnaistetun kliinisen tutkimuksen BCG-tuberkuloosirokotuksen käytön tehosta Covid-19:ta vastaan.

Testivaiheessa arvioidaan BCG-rokotteen tehoa lieventää COVID-19 aiheuttamien oireiden esiintyvyyttä ja vakavuutta.

https://www.clinicaltrialsarena.com/news/australia-bcg-vaccine-trial-covid-19/