muokattu: 19.6.2023

Vaikea tauti

 

Tälle sivulle on koottu tietoa terveydenhuollon ammattilaisille vaikeaan koronavirusinfektioon sekä sen hoitoon ja kuntoutukseen liittyen.

Voit navigoida sisällöissä yläpalkista avautuvan luettelon kautta.

 

 

 

Sairaalahoitoisen COVID-19-infektion aiheuttaman keuhkokuumeen sairastaneen jälkiseuranta

Julkaistu 18.11.2020

Sairaalahoitoon joutuneilla koronapotilailla on usein viruksen aiheuttama vaikea keuhkokuume. Kuvantamistutkimusten muutokset ovat monilla potilailla runsaita, ja toipuminen muutoksista vie aikaa. Luultavasti interstitiaaliset keuhkomuutokset ja verisuonitukokset ovat yleisimpiä jälkitauteja sairastaneilla. NHS (National Health Service, Iso-Britannia) on antanut suositukset potilaiden jälkiseurannasta.

Suosituksessa potilaat on jaettu kahteen erityyppisen seurantaryhmään sairastetun taudin vaikeuden, jälkitautien riskin ja kotiutumisvaiheen kliinisen tilanteen mukaan. Vaikean tautimuodon sairastaneet ovat yleensä sairaalavaiheessa vaatineet tehohoitoa, kotiutuneet happilisän kanssa tai vaatineet hengityksen koneellista tukea. Heille suositellaan 12 viikon kuluttua kotiutumisesta keuhkojen röntgenkuvausta ja kliinistä arviota sekä keuhkofunktiotutkimuksia ja kävelytestiä happeutumisen arvioimiseksi harkinnan mukaan. Tarvittaessa tehdään tietokonekuvantaminen ja sydämen kaikukuvaus. Lievän, mutta sairaalahoitoisen taudin sairastaneille suositellaan 12 viikon kuluttua keuhkojen röntgenkuvausta ja virtuaalista arvioita. Potilaan vointi ja keuhkoröntgenlöydös määrittelevät lisätutkimusten tarpeen.

Lähde: George PM ym. Thorax 2020;75:1

(Julkaistu Duodecim-lehdessä 18.11.2020)


Happihoito

Julkaistu 7.4.2020

SARS-Cov2-viruksen aiheuttama COVID-19 -sairaus aiheuttaa molemmin puoleista keuhkojen alakenttien tulehdusta, pneumoniittia. Vaikeassa muodossa tämä aiheuttaa hengitystyön kasvua ja erityisesti hypoksiaa. Näiden potilaiden tärkein hoito onkin hapetuksen turvaaminen tarvittaessa lisähapella. HUS on tehnyt hyvän perusohjeen happihoidon toteuttamisesta happiviiksillä, happimaskilla tai venturimaskin avulla.

Ohjevideo happihoidon toteuttamisesta https://www.youtube.com/watch?v=o1gJrU1KB_Y


Hengityksen tuki- ja korvaushoidon laitteet -koulutusta verkossa

Julkaistu 26.3.2020

Oppiportin Hengityksen tuki- ja korvaushoidon laitteet -verkkokoulutus on nyt ajankohtainen. Koronavirusepidemiaan varustautumisen tueksi Oppiportissa on avattu vapaaseen käyttöön terveydenhuollon ammattilaisille koulutus Hengityksen tuki- ja korvaushoidon laitteista. Verkkokoulutuksen kesto on 1-2 tuntia.


Ohjeistusta ammattilaisille, jotka hoitavat vakavammin COVID-19-infektioon sairastuneita aikuispotilaita

Julkaistu 19.3.2020

Suomen Anestesiologiyhdistyksen nimeämä työryhmä on antanut 17.3.2020 suosituksen koskien COVID-19-tautiin vakavasti sairastuneiden aikuisten osalta. Suositus perustuu WHO:n tämänhetkiseen ohjeistukseen. On hyvä pitää mielessä, että tietoa COVID-19-infektiosta saadaan jatkuvasti lisää ja suositukset voivat muuttua nopeastikin, joten seuraathan viimeisimpiä päivityksiä.

Lue lisää aiheesta:

https://say.fi/