muokattu: 21.10.2021

Tuberkuloosi

Tuberkuloosi on tartuntatautilain mukaisesti yleisvaarallinen tartuntatauti. Maailmalla tuberkuloosi on yksi yleisimmistä infektiotaudeista. Maamme lähialueilla ongelmana on erityisesti lääkkeille vastustuskykyinen tuberkuloosi.

Suomessa tautiin sairastuu nykyisin noin 250 henkilöä vuodessa. Sairastuneissa on yhä enemmän nuoria ja työikäisiä, ja joukkoaltistumiset ovat lisääntyneet.

Ohjeita ja suosituksia

Valtakunnallinen tuberkuloosiohjelma 2020 – Tuberkuloosin ehkäisyn, hoidon ja seurannan suositukset. Filhan asiantuntijatyöryhmä valmisteli ohjelman yhdessä THL:n kanssa.

Suositus tuberkuloosin tartunnanjäljityksestä (THL)

Lisää ohjeita THL:n sivuilla.

TB-Lääkeapuri

TB-Lääkeapuri on käytännön työkalu hoitavalle lääkärille ja TB-hoitajalle. Lääkeapurista saa tietoa määrätystä lääkeyhdistelmästä ja lääkkeiden haittavaikutuksista.

Tuberkuloosin hoidon asiantuntijaryhmä

Valtakunnallinen tuberkuloosin hoidon asiantuntijaryhmä antaa konsultaatioapua hoitaville lääkäreille vaikeahoitoisten tuberkuloositapausten hoitokysymyksissä.

Tuberkuloosiverkkokurssit

Tuberkuloosiverkkokurssit ovat Filhan ja Duodecimin toteuttamia maksuttomia verkkokoulutuksia.

tuberkuloosi.fi-verkkosivusto

Filhan ylläpitämällä tuberkuloosi.fi -sivustolla on ajankohtaista ja luotettavaa tietoa tuberkuloosista 10 kielellä sekä runsaasti tuberkuloosia käsitteleviä materiaaleja, tietopaketti medialle tuberkuloosista ja tietoa myös maailman ja Euroopan tuberkuloositilanteesta.

Vertaistukea tuberkuloosiin sairastuneille

Tuberkuloosiin sairastuminen ja sairauden hoito muuttavat yksilön elämää monin tavoin ja herättävät tarpeen keskustella samassa tilanteessa olevan ihmisen kanssa. Tuberkuloosiin sairastuneilla on nyt mahdollisuus vertaistukeen lääkehoidon aikana.

Hengityksensuojaimen pukemisohje

Hengityksensuojaimen pukemisohje -sivulla on ladattava ja tulostettava ohje sekä video hengityksensuojaimen oikeaoppisesta pukemisesta.

tuberkuloosi, yski oikein sarjakuva

Filha julkaisi vuonna 2010 sarjakuvan muistuttamaan yskimishygieniasta, joka on yksinkertainen, halpa ja tehokas keino estää ilmavälitteisten tautien ml. tuberkuloosin leviämistä.

Yski oikein – sarjakuva suomeksi
Hosta rätt – seriestrip på svenska
Cough correctly – comic strip in English