muokattu: 11.9.2020

VIMMA

Hankkeen nimi VIMMA – Vireämpi ammattikuljettaja huoltaa myös itseään
Kesto 1.1.2020 – 31.12.2022
Päätoteuttaja Filha ry
Yhteistyökumppanit Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL)
Nobina Finland
Oy Pohjolan Liikenne Ab
Toiminta-alue Uusimaa, valtakunnallinen
Rahoittaja Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Kohderyhmä Ammattikuljettajat
Lyhyt kuvaus Ammattikuljettajien terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen hanke, joka sisältää erityisesti uniterveyteen kohdistuvaa ja vireystilaa parantavaa toimintaa.
Yhteyshenkilöt Katja Riikonen, hankevastaava, , 044 567 4337
Krista Abdulla Hama Salih,
Hanke sosiaalisessa mediassa Hankkeen Facebook-sivu
Kuljettajien Facebook-ryhmä
#vireyttäkuljettajille
Hanke Innokylässä VIMMA Innokylässä

 

Vireyttä kuljettajille!

Laadukas ja riittävä uni on tärkeä osa ammattikuljettajien ajoterveyttä. Moni kuljettaja kuitenkin kärsii väsymyksestä, univajeesta ja vireystilaongelmista, joiden taustalla on usein jokin uniterveyden häiriö. Esimerkiksi uniapneaa todetaan nykyään yhä useammin myös ammattikuljettajilla, kuten väestöllä yleensäkin.

Väsyneenä itsestä huolehtiminen voi jäädä vähälle huomiolle. Ravitsemukseen, liikkumiseen ja elämänrytmiin liittyvällä käyttäytymisellä on tärkeä merkitys paitsi uniterveyden ja vireystilaongelmien parantamisessa, myös kuljettajien työkyvyn ja työssä jaksamisen tukemisessa. Hankkeen tavoitteena on parantaa ammattikuljettajien uniterveyttä ja vireyttä sekä motivoida heitä itsestä huolehtimiseen ja vireyttä tukevaan elintapojen muutokseen.

 


Videolla unilääkäri Henri Tuomilehto kannustaa epäsäännöllistä vuorotyötä
tekeviä ammattikuljettajia huolehtimaan riittävästä unesta ja palautumisesta.
Henri on VIMMA-hankkeen ohjausryhmän jäsen.

 

Ajankohtaista

Uni on palautumista -teemakuukausi syyskuussa

Vuoden aikana järjestetään neljä teemakuukautta: helmikuussa käsitellään väsymystä, toukokuussa liikkumista, syyskuussa unta sekä joulukuussa ravitsemuksen merkitystä vireyteen.

Teemakuukausien aikana kuljettajia tavataan yhteistyöyritysten varikoilla kuljettajien taukotiloissa. Varikkokäyntien yhteydessä kuljettajilla on mahdollisuus tehdä terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä testejä ja mittauksia. Samalla keskustellaan hyvästä unesta ja vireydestä.

 

Kuljettaja, nappaa vinkit haltuun kuljettajien ryhmässä!

Kaikille ammattikuljettajille ympäri Suomen tarkoitetussa VIMMA-ryhmässä jutellaan unesta ja palautumisesta vaihtuvin teemoin sekä jaetaan vinkkejä vireyden parantamiseen. Yllä kuvatut teemakuukaudet järjestetään myös kuljettajien ryhmässä.

“Kiitos hienosta ryhmästä! Mahtavia vinkkejä, kiitos niistä kovasti. Omat kikat on aika simppeleitä: kävelen päivittäin kaikki työmatkat (2 km/sivu), työpäivän päätteeksi vielä ulos kävelemään niin, että päivän kävelymatkat on aina vähintään 10 km. Hissiä käytän vain pakosta. Ajellessa pakarajumpat ja muutoinkin lihasten aktivointia. Ja aina kun mahdollista, niin takamus ylös penkistä ja liikettä!” -Taksinkuljettaja 12.5.2020

“Vireys on muutakin kuin fyysinen kunto, ja jos ravinto- ja lepoasiat ovat retuperällä, liikuntaankin tulee stoppi ennen pitkää. Pahimmassa tapauksessa koko työhön. Miten te pidätte huolta edellä mainituista?” -Linja-autonkuljettaja 23.5.2020

 

VIMMA-hankkeen artikkelit

Vireänä vuorotyöstä huolimatta (10.7.2020)

“Haastattelimme Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) raitiovaununkuljettajia Terhi Saarista ja Jukka Tannista. Epäsäännöllinen vuorotyö haastaa arkirytmiä. Istuvan työn vastapainona molemmat ylläpitävät hyvää vireyttä muun muassa säännöllisellä liikkumisella.”

 

 

 

Lehdistötiedotteet

Vireyttä liikkumisesta (10.7.2020)

“Varikoilla kuljettajat puhuvatkin yleisesti, että mikäli ei tavoitteellisesti tee mitään erityistä istumisen vastapainoksi, niin 10–15 kg kertyy herkästi ylipainoa jo yhdessä vuodessa. Eli liikkua pitää sekä katsoa, mitä suuhunsa laittaa. Samalla myös uni paranee.”

 

 

 

Hankkeesta muualla

Vireänä vuorotyöstä huolimatta -artikkeli (3.6.2020),
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton (AKT) jäsenlehti 4-2020, s. 31

“Epäsäännöllistä vuorotyötä tekevälle hyvät yöunet eivät ole itsestäänselvyys. Riittävä ja laadukas uni on tärkeää paitsi ammattikuljettajan ajoterveyden kannalta, se on myös keskeisin jaksamisen ja palautumisen lähde. Moni ammattikuljettaja nukkuu tahtomattaan tai vahingossa liian vähän.”

 

 

 

Ammattikuljettaja – Arvostatko unta? -artikkeli (3.6.2020)
Ammattikuljettajien vapaaehtoisjärjestö Rahtarit ry:n jäsenlehti 3-2020, s.16

“Hyvin nukkuva ihminen on virkeä ja hyväntuulinen. Moni kuitenkin tinkii unesta. Valtaosa liian vähän nukkuvista ei itse tiedosta, että väsymyksestä on tullut heille uusi normaali.”

 

 

 

VIMMA-julisteet