muokattu: 21.1.2022

Tuemme vauvaa odottavia sekä pikkulasten vanhempia tupakoinnin lopettamisessa

Raskaana olevista 11 % tupakoi alkuraskauden aikana. Reilu puolet onnistuu lopettamaan tupakoinnin raskauden ensimmäisellä kolmanneksella. Raskausaikana tupakoinnin lopettaneista kuitenkin yli puolet palaa tupakoimaan vauvan synnyttyä tai myöhemmin perhearjen keskellä, mikä altistaa vauvan sekä perheen mahdolliset muut lapset ja seuraavat raskaudet tupakalle. Pikkulasten äideistä joka kymmenes ja isistä hieman useampi tupakoi päivittäin.

Erityisesti raskaana olevat kokevat usein syyllisyyttä, surua ja ahdistusta tupakoinnistaan. Lopettamismotivaatiosta huolimatta usko omaan onnistumiseen voi olla heikko ja voimavarat lopettamiseen vähissä. Nikotiiniriippuvuuden moniulotteisuuden vuoksi lopettamisessa onnistuminen vaatii ohjausta ja pitkäjänteistä tukea.

Anonyymia vertaistukea verkossa

Uudessa ”Pikkutöppöset onnistumiseen” -hankkeessamme tarjoamme vauvaa odottaville ja pikkulapsiperheiden vanhemmille tukea tupakoinnin lopettamiseen. Toiminta keskittyy vanhempien lopettamismotivaation ja pystyvyyden tunteen kasvattamiseen anonyymeissa ryhmächat-tapaamisissa.

Viikoittaisissa ryhmächateissa vanhemmilla on mahdollisuus keskustella tupakoinnin lopettamiseen liittyvistä ajatuksista ja kokemuksista vertaistensa kanssa. Jokaisessa chat-tapaamisessa on oma savuttomuuteen tähtäävä keskusteluteemansa. Mukana kysymyksiin vastaamassa on myös tupakkavieroituksen asiantuntija.

Verkkotoimintamme on juuri käynnistynyt. Ryhmächattien ohella pikkutöppöset.fi-sivusto tarjoaa vanhemmille tietopaketin tupakoinnin lopettamiseen valmistautumiseen. Henkilökohtaisempaan keskusteluun tarkoitettu Kysy asiantuntijalta -chat toimii hyvänä lisätukena esimerkiksi ryhmächat-tapaamisten tai neuvolakäyntien välissä.

 

”Pikkutöppöset onnistumiseen” on Filha ry:n valtakunnallinen verkkoauttamisen hanke (2021-2024) vauvaa odottavien sekä pikkulasten vanhempien tupakoinnin lopettamisen tukemiseen. Toimintaamme rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).

Tutustu toimintaamme pikkutöppöset.fi-sivustolla ja seuraa hanketta somessa!

Pikkutöppöset.fi
Instagram ja Facebook: @pikkutopposet
Pikkutöppöset onnistumiseen -hanke

 

Leave a Comment