muokattu: 22.2.2022

Pitkäkestoinen tauti

Suomi on muuhun maailmaan verrattuna selvinnyt Sars-CoV-2-viruksen aiheuttamasta koronaviruspandemiasta hyvin. Sairaalapaikat ovat riittäneet ja tautiin kuolleita on vain vähän.

Pian pandemian alettua kuitenkin huomattiin, että akuutista taudista selviytymisen jälkeen osa potilaista kärsi taudin oireista huomattavan pitkään ja toipuminen oli hidasta. Toipumisella ei välttämättä ole yhteyttä sairastetun taudin vaikeusasteeseen, vaan pitkäkestoinen oireilu voi jatkua myös lievän, kotona hoidetun koronataudin jälkeen. Joidenkin arvioiden mukaan yli puolet koronavirustaudin sairastaneista oireilee pitkittyneesti. Tutkimusten mukaan 60-70 prosentilla sairastuneista on vielä 4-6 kuukauden jälkeen nähtävissä muutoksia vähintään yhdessä elimessä. Osalla potilaista taas ei ole objektiivisesti osoitettavissa olevia elinmuutoksia, mutta oireita on runsaasti.

Pitkäaikaisen koronataudin tyyppioireita. Kuva muokattu lähteestä Garg et al. Int J Gen Med. 2021; 14: 2491–2506. The Conundrum of ‘Long-COVID-19ʹ: A Narrative Review.

Akuutiksi koronataudiksi kutsutaan tilannetta, jolloin oireet ovat kestäneet alle 4 viikkoa, pitkittyneeksi taudiksi jos oireilu kestää 4–12 viikkoa ja varsinaiseksi pitkäkestoiseksi koronataudiksi (long covid) jos oireet kestävät yli 12 viikkoa.

WHO:n määritelmän mukaan pitkäkestoinen koronatauti (post COVID-19 tila) esiintyy todennäköisen tai varmennetun SARS CoV 2 infektion jälkeen, yleensä 3 kuukauden kuluttua sairastumisesta ja oireet ovat kestäneet vähintään 2 kuukautta, eikä niitä voi selittää muulla diagnoosilla. Tavallisimpia oireita ovat väsymys, hengenahdistus, kognitiiviset ongelmat ja monet muut oireet, jotka yleensä vaikuttavat päivittäiseen toimintakykyyn. Oireet voivat jatkua katkeamatta sairastumisen jälkeen tai ilmetä uudestaan akuutista taudista toipumisen jälkeen. Oireet voivat myös vaihdella tai uusiutua ajan myötä.


Haluatko jättää palautetta tai kehitysehdotuksia?
Terveydenhuollon ammattilainen, voit antaa meille palautetta tai kehitysehdotuksia ohjeiden sisällöstä. Emme vastaa näihin palautteisiin henkilökohtaisesti vaan käytämme tietoja sivustomme kehittämisessä.