muokattu: 6.4.2021

Keski-Aasian keuhkoterveyshanke

Kesto 2017–2020
Päätoteuttaja Filha ry
Rahoittajat Ulkoministeriö
Yhteistyökumppanit Kirgisiassa: Kansanterveyden keskus, Terveysministeriö, Opetusministeriö, Lääketieteellinen jatkokoulutusinstituutti, Village Health Committee -järjestö

Tadžikistanissa: Perhelääketieteen yhdistys

Suomessa: Suomen ASH ry

Kohderyhmä Terveydenhuollon henkilöstö, opettajat ja oppilaat, paikallishallinto, media sekä perheet ja väestö hankealueilla.
Lyhyt kuvaus Filha on toteuttanut laaja-alaista tupakoinnin vähentämiseen tähtäävää hanketta Kirgisiassa vuodesta 2011. Nykyinen hanke on jatkoa edelliselle Kirgisiassa toteutetulla hankkeelle.

Filha on kehittänyt yhteisöperusteisen tupakkatyön mallin Kirgisian neljällä alueella (Tšyi, Naryn, Talas, Yssyk-Köl 2011-2016) WHO:n tupakkapuitesopimuksen (FCTC) mukaisesti. Työn tulokset ovat rohkaisevia ja kehitetty malli on otettu osaksi Kirgisian tarttumattomien tautien (NCD) strategiaa.

Hankkeen tavoitteena on kouluttaa yhteiskunnan avainryhmiä (perhelääkäreitä, opettajia, koululaisia, kyläterveyskomiteoita, mediaa, paikallishallintoa) tupakkakysymyksissä (tupakkalainsäädäntö, ennaltaehkäisy, tupakoinnin lopettaminen, tupakkariippuvuuden hoito) ja siten parantaa kansan tietoisuutta, vaikuttaa asenteisiin ja tukea tupakoinnin lopettamista. Jatkuvuuden turvaamiseksi toimet on sisällytetty terveydenhuollon olemassa oleviin rakenteisiin ja rutiineihin. Kirgisialaisia asiantuntijoita käytetään apuna ja kouluttajina myös muissa Keski-Aasian maissa.

Hankkeen viimeinen vaihe Kirgisiassa kattaa maan eteläosan kolme aluetta (Oš, Žalal-Abad, Batken) samoin kuin jatkuvuuden turvaamisen valtakunnallisesti. Filha jatkaa keskusteluja tadžikistanilaisten ja uzbekistanilaisten kumppanien ja WHO:n maatoimistojen kanssa koskien toimia näissä maissa ja hanketyön koordinointia. Hankkeen tuloksena syntyy Keski-Aasian maiden tupakka-asiantuntijoiden verkosto, johon kuuluu sekä viranomaisia että kansalaisjärjestöjen edustajia.

Hankkeessa edistetään Maailman terveysjärjestön (WHO) tupakoinnin torjuntaa koskevan puitesopimuksen (FCTC) implementaatiota ruohonjuuritasolla.

Yhteyshenkilö Patrick Sandström

Erityisasiantuntija
p. 040 5150512

Hanke-esite englanniksi

Hanke-esite venäjäksi