Hakutulos

Filha vastaa Kansallisen allergiaohjelman 2008–2018 koulutuksesta. Allergiaohjelman vastuuhenkilöt ovat emeritusprofessori Tari Haahtela ja projektivastaava, erikoissairaanhoitaja Erja Tommila. Asiantuntijoina koulutuksissa toimivat lastentautien ja lasten allergisten sairauksien erikoislääkäri, professori Erkka Valovirta, alueelliset asiantuntijat sekä projektivastaava Erja Tommila.

Allergiaohjelma on kansanterveysohjelma. Tavoitteena on vähentää allergisten sairauksien esiintyvyyttä, lisätä väestön sietokykyä, parantaa allergian diagnostiikkaa, vähentää työperäisiä allergioita, kohdistaa voimavaroja vaikeisiin allergioihin ja vähentää yhteiskunnan ja potilaan kustannuksia.

Allergiaohjelma on saanut erittäin hyvän ja innostuneen vastaanoton. Koulutuksia on pidetty ympäri Suomen Ivalosta Ahvenanmaalle. Koulutusteemat vaihtelevat vuosittain ja alueellisten tarpeiden mukaan. Teemoina vuodesta 2008 ovat olleet: alueellinen allergiaohjelman tiedotustilaisuus sairaanhoitopiireissä; perusterveydenhuollon ruoka-allergiakoulutus; allergiaterveyttä kansalle – alueellinen koulutus; perusterveydenhuollon anafylaksiakoulutus; enemmän sietokykyä – vähemmän allergiaa – alueellinen koulutus; ruoka-allergia hallintaan – alueellinen koulutus; perusterveydenhuollon siedätyshoitokoulutus; alueellinen astmakoulutus; ihottumat hallintaan – alueellinen koulutus sekä perusterveydenhuollon astmakoulutus. Allergiaohjelma kannustaa alueellisten allergiatyöryhmien perustamiseen. Näiden työryhmien tehtävänä on jatkaa Allergiaohjelman mukaista astma- ja allergiakoulutusta alueellaan sekä kehittää näiden sairauksien hoitoa. Allergiatyöryhmiä on nyt neljätoista eri puolilla Suomea.

Pääviestit: 1) Tue terveyttä, älä allergiaa 2) Vahvista sietokykyä 3) Asennoidu allergiaan uudella tavalla, älä vältä allergeeneja turhaan 4) Tunnista ja hoida vakavat allergiat ajoissa aj estä pahenemisvaiheet 5) Paranna ilmanlaatua. Tupakka pois.

Allergiaohjelman koulutuksiin on osallistunut jo yli 18000 terveydenhuollon ammattilaista ja koulutustilaisuuksia on pidetty yli 300. Olemme menossa oikeaan suuntaan, välttämisestä on siirrytty sietokyvyn vahvistamiseen. Myös kansantaloudelliset vaikutukset ovat huomattavat. Allergiaohjelman menetelmistä ja puolivälin tuloksista on julkaisu Suomen Lääkärilehdessä (2015;70:2165–2172).

Lämmin kiitos, että olette osallistuneet koulutuksiimme ja ottaneet viestimme vastaan. Te terveydenhuollon ammattilaiset teette merkittävimmän työn Allergiaohjelman toteutumiseksi. Asenteet eivät muutu ilman työtänne ja potilaskontaktejanne.  Kiitos kaikille alueellisille asiantuntijoille, jotka olette oman työnne ohella toimineet kouluttajina. Kiitos myös yrityksille yhteistyöstä ja tuesta.

Työ jatkuu! Nähdään koulutuksissa!

Terveisin Erja Tommila ja Erkka Valovirta

Yhteyshenkilö: Erja Tommila, 050-5811456, erja.tommila@filha.fi