muokattu: 17.3.2022

Tupakkalaki näyttää suunnan kohti nikotiinitonta Suomea 2030

Eduskunta on 16.3.2022 hyväksynyt tupakkalakiin muutoksia, jotka vievät Suomea lähemmäksi tavoitetta savuttomasta ja nikotiinittomasta Suomesta 2030. Keskeisiä muutoksia laissa ovat mm. tupakkatuotteiden vähittäismyyntipakkausten yhdenmukaistaminen ja tupakoinnin kieltäminen yleisillä uimarannoilla ja leikkikentillä.

Lapsi puistossa

Muutama tärkeä savutonta ja nikotiinitonta Suomea edistävä asia jäi vielä lakimuutoksessa huomioimatta. Parveketupakoinnin kieltäminen taloyhtiöissä tulisi jatkossa helpottaa, jotta kenenkään ei tarvitsisi kotonaan kärsiä ympäristön tupakansavun aiheuttamista terveyshaitoista. Olemme myös huolissamme nuuskan käytön ja siihen liittyvän laittoman kaupan lisääntymisestä Suomessa. Tutkittu tieto nuuskan ja nikotiinin haitallisuudesta terveydelle lisääntyy jatkuvasti. Nuuskan vuorokausittainen maahantuontiraja (1000 g/vrk) olisi hyvä laskea esim. sataan g/vrk. Myös uusien nikotiinituotteiden, kuten nikotiiniannospussien, lainsäädäntöön tulisi jatkossa kiinnittää huomiota.

Savuttoman ja nikotiinittoman Suomen saavuttaminen vaatii myös laadukkaampaa lopettamisen tukea nykyisille tupakoijille. Yli puolet tupakoijista haluaa lopettaa ja suuri osa on joskus tehnyt lopettamisyrityksen. Vieroituspalvelujen saatavuuden parantaminen on keskeisessä roolissa halutessamme ehkäistä tupakoinnin ja nikotiinituotteiden terveyshaittoja. Osana sote-uudistusta meillä on tilaisuus sisällyttää systemaattiset tupakka- ja nikotiinivieroituspalvelut osaksi sosiaali- ja terveydenhuoltoa hyvinvointialueilla.

Työ savuttoman ja nikotiinittoman Suomen eteen jatkuu. Filha on edustettuna Sosiaali- ja terveysministeriön 7.2.2022 asettamassa tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmässä, jonka tehtävänä on tehdä tupakkalain tavoitetta tukevia ja edistäviä ehdotuksia tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppumiseksi.

Jätä kommentti