muokattu: 10.1.2022

Vertaistukea tuberkuloosiin sairastuneille

vertaistuki tuberkuloosiSuomessa tuberkuloosiin sairastuu 200–230 henkilöä vuosittain, useimmiten keuhkotuberkuloosiin. Tuberkuloosiin sairastuminen ja sairauteen liittyvä hoito muuttavat ihmiselämän monin tavoin. Lisäksi kulttuuriset ja sosiaaliset tekijät vaikuttavat sairauden kokemiseen ja hoitokäyttäytymiseen.

Pitkäkestoinen, loppuun viety lääkehoito on tuberkuloosista paranemisen edellytys. Säännöllisesti ja valvotusti toteutettava lääkehoito vaatii potilaalta motivoitumista ja sitoutumista sekä sopeutumista uuteen tilanteeseen. Lisäksi potilas tarvitsee paljon tukea jaksaakseen lääkehoidon loppuun asti. Valvottu lääkehoito (DOT tai VOT toteutus) vaatii myös terveydenhuollon henkilöstöltä suurta panostusta.

Vertaistuki toimii julkisten palvelujen rinnalla, täydentäen ja tukien ammatillista työtä. Parhaaseen tulokseen päästään, kun ammattilainen ja vertaistukija tekevät yhteistyötä tuen tarvitsijan hyväksi, jolloin potilas saa sekä ammattiavun että vertaistuen. Vertaistuki auttaa potilasta jaksamaan ja antamaan uskoa erityisesti silloin, kun hoitoon sitoutuminen alkaa vähentyä. Filha ry tarjoaa vertaistukea tuberkuloosiin sairastuneille ja heidän läheisilleen. Vertaistukea on saatavilla puhelimitse tai viestittämällä ja tuen keskustelukielinä ovat suomi sekä englanti.

Aiheesta lisää tuberkuloosi.fi-sivustolla.

Julkaisut: Terveydenhoitaja-lehti 6/2021 ja Sairaanhoitaja-lehti 1/2022 painettuna sekä digilehtenä tästä linkistä.

Ota yhteyttä lisätiedon ja vertaistukihenkilön yhteystietojen saamiseksi:

Marianne Helander
p. 044 771 7712

 

Jätä kommentti