muokattu: 22.6.2021

Äitiysneuvolan tuberkuloosiseulonnat turvaavat äitien ja lasten terveyttä

Tuberkuloosia on edelleen Suomessa, vaikkakin se on meillä nykyisin harvinainen sairaus. Tuberkuloosi voi muistuttaa mitä tahansa infektiotautia, ja siksi sitä ei osata tai muisteta epäillä. Oireet voivat olla varsin lieviä, ja tuberkuloosia voi olla myös oireettomilla äideillä. Raskauden aikana elimistön immuunivaste muuttuu ja tuberkuloosiin sairastumisen riski on suurentunut. Koska tautitapaukset ovat vähentyneet Suomessa, tauti voi jäädä tunnistamatta ja seulomatta terveydenhuollon eri toimintaympäristöissä, myös äitiysneuvoloissa.

THL julkaisi valtakunnallisen tuberkuloosiohjelman toukokuussa 2020. Se sisältää omat lukunsa raskaana olevien ja lasten tuberkuloosista. Filhan työryhmä teki loppuvuodesta 2020 lisäohjeita raskaana olevien tuberkuloosiseulontojen tueksi. Ohjeet sisältävät toimintakaavion, riskiryhmäarvion ja oirekyselyn sekä lasta odottavan äidin ohjeen, joka on käännetty seitsemälle eri kielelle (arabia, dari, englanti, venäjä, somali, viro ja ruotsi).

Lue lisää blogista (21.6.2021 THL). Blogin ovat kirjoittaneet Tuovi Hakulinen THL, Iiris Rajalahti Tays/Filha ja Marianne Helander Filha.

Kuvaaja: Polina Khanteeva