muokattu: 3.11.2022

Savuttomuus on tärkeää myös raskausajan jälkeen

“Tupakoinnin lopettaminen kuormittavan pikkulapsiarjen keskellä voi olla vaikeaa. Uupumusoireita on todettu joka kolmannella vanhemmalla, ja tupakointi saattaa olla yksi keino hallita stressiä ja negatiivisia tunteita. On todettu, että myös pienten lasten vanhemmat kokevat syyllisyyttä tupakoinnistaan. Syyllisyys voi heikentää pystyvyyden tunnetta lopettamiseen ja ruokkia tupakointia entisestään. Ammattilaisen rooli onkin kannustaa ja nostattaa vanhempien luottamusta onnistua ja pysyä savuttomana.”

Filha ry:n Pikkutöppöset onnistumiseen -hanke tarjoaa tupakoinnin lopettamisen tukea paitsi vauvaa odottaville ja raskautta suunnitteleville, myös pienten lasten vanhemmille. Pikkutöppöset tarjoaa neuvontaa ja vertaistukea anonyymisti verkossa, sillä erityisesti raskaana olevien kynnys osallistua kasvokkain järjestettäviin vieroitusryhmiin on korkea. Myös pienten lasten vanhempien voi olla helpompaa osallistua vertaistapaamisiin kotoa käsin.

Terveyden edistämisen asiantuntija Katja Riikonen kirjoittaa Suomen ASH:n blogisarjassa tupakoinnin lopettamisesta raskausaikana ja pikkulapsiperheen arjessa.

Linkki blogiin: Savuttomuus on tärkeää myös raskausajan jälkeen – ei unohdeta pikkulasten vanhempia

 

 

 

 

 

 

 

Jätä kommentti