muokattu: 16.5.2024

Blogi: Filhan Videokirjastosta tietoa keuhkosairauksista ja allergioista ammattilaisille – helposti ja nopeasti

”Sehän on tosi hyvä paikka!” -totesi hiljattain yleislääkäri Lapin alueellisessa keuhkosairauksien koulutuspäivässämme huhtikuussa. Esittelin koulutukseen osallistujille Videokirjastoamme, miten kirjastoon pääsee sisälle ja kuinka sisältöä voi hyödyntää omassa työssään. Kuultu palaute kertoi siitä, että Videokirjasto on ollut hyödyksi ja se on löydetty.

Samankaltaista palautetta kuulee usein eri hyvinvointialueiden koulutuksissamme ja webinaareissamme. Osassa hyvinvointialueita Videokirjasto on liitetty alueen omaan sisäiseen verkkoon (intraan) hyödyllisiin koulutuslinkkeihin ja sitä käytetään myös uusien työntekijän perehdytyksessä keuhkosairauksiin. Videoita on hyödynnetty osastotunneilla alustuksena. Sairaanhoitajia kouluttavissa ammattikorkeakouluissa videot ovat olleet aktiivisessa käytössä.

Videokirjaston kävijädata kuvaa hyvin edellä mainittua. Kävijöitä on monipuolisesti lääkäreistä hoitajiin sekä apteekin terveydenhuollon ammattilaisiin. Myös terveydenhuollon opiskelijat pääsevät kirjautumaan. Vuonna 2023 Videokirjastoa käytti noin 1250 ammattilaista.

Keuhkosairauksiin erikoistuvat lääkärit ovat antaneet kirjastosta positiivista palautetta. Eräskin erikoistuva totesi Filhan asiantuntijaylilääkärille, että ”Onpas mukava nähdä sinua kasvokkain, kun olen katsonut videoitasi Videokirjastosta!”. Lääkäreille kirjaston palvelut ovat vielä muita ammattiryhmiä laajemmat.

Mikä Videokirjasto sitten on?

Filha ry perusti Videokirjaston joulukuussa 2020 kesken koronapandemian. Koulutustapahtumat olivat vallitsevan tilanteen vuoksi tauolla ja terveydenhuollossa oli valtava kiire. Filhassa oli jo ennen pandemiaakin suunniteltu jonkinlaista verkossa olevaa tietopankkia, jota terveydenhuollon ammattilaiset voisivat hyödyntää omaehtoiseen kouluttautumiseen. Pandemia vauhditti tätä suunnittelua ja Videokirjasto valmistui vauhdilla.

Videokirjasto on nimensä mukaisesti videoita sisältävä kirjasto. Kirjastossa on yli 160 videota eri aihepiireistä. Lyhyitä ja informatiivisia videoita löytyy keuhkosairauksista, allergioista ja tupakka- ja nikotiiniriippuvuudesta. Aihealueita ovat mm. astma, keuhkoahtaumatauti, keuhkosyöpä, uniapnea, keuhkoparenkyymin sairaudet ja tuberkuloosi. Videoissa käsitellään monipuolisesti sairauden oireita, diagnosointia ja eri hoitomuotoja. Videot päivittyvät jatkuvasti ja ovat siten ajantasaisia. Myös uutta sisältöä tuotetaan ja tänä keväänä kirjasto täydentyy mm. palliatiiviseen hoitoon liittyen.

Kuinka löydän ja kirjaudun?

Videokirjastoon löydät Filhan nettisivuilta sekä itsenäisesti www.videokirjasto.fi kautta. Lääkärit kirjautuvat Fimnet-tunnuksillaan, joka tuttuna kirjautumistapana helpottaa huomattavasti kiireisessä työn arjessa. Muut ammattilaiset kirjautuvat omalla etu- ja sukunimellään sekä syntymävuodellaan. Nämä tiedot löytyvät Valviran rekisteristä ja voimme näin varmistua, että vain terveydenhuollon ammattilaiset käyttävät kirjastoa.

Jos et ole vielä tutustunut Videokirjastoon, niin klikkaa tästä linkistä ja käy sisään!
Otamme palautetta ja videotoiveita vastaan

Krista Abdulla Hama Salih, koulutusvastaava, Filha ry

 

Näkökulmia keuhkoterveyteen –blogissa julkaistaan Filhan asiantuntijoiden sekä yhteistyökumppaneiden ajankohtaisia kirjoituksia keuhkoterveyden kysymyksistä.