muokattu: 30.5.2023

NASA avuksi tarkkailemaan hengitystieoireita ja -sairauksia aiheuttavia ilmansaasteita

American Thoracic Societyn kongressi ATS 2023 järjestettiin Washington D.C.:ssä 19.-24.5.2023. Filhan asiantuntijaylilääkäri Miia Aro osallistui kongressiin paikan päällä.

TEMPO-sateliitti laukaistiin Floridasta huhtikuussa tutkimaan ja mittaamaan otsonia sekä NO2- ja CH2O-tasoja. Ensimmäiset tulokset mittauksista ovat tulossa heinäkuussa. TEMPOn kaverina planeettaa kiertää MAYA.

NASA tekee yhteistyötä myös terveysasiantuntijoiden kanssa, sillä terveyteemme vaikuttaa suuresti myös ympäristö ja ilmasto jossa elämme.

WHO raportoi 4/2022 että 99% maan asukkaista hengittää saastunutta ilmaa, eli ilmanlaatu ei yllä WHO:n määritelmään. Ilmansaasteet on toiseksi yleisin ulkoinen kuolleisuuden aiheuttaja, heti tupakoinnin jälkeen. Huono ilmanlaatu vaikuttaa lähes jokaiseen elimeen. Vuonna 2019 saastunut ilma aiheutti 7 miljoonaa kuolemaa.

Yhteistyö NASAn kanssa auttaa pelastamaan henkiä, ja esimerkiksi tulivuorenpurkauksien laskeumat voidaan havaita ajoissa. 6000 kaupunkia seuraa jo ilmanlaatua, mutta verkostoa tulisi kehittää edelleen. Eteläamerikkalainen Juan Castillo Pan American Health Organizationista oli sessiossa erityisen huolissaan Etelä-Amerikan tilanteesta, sillä siellä suuri osa ihmisistä asuu isoissa kaupungeissa, mutta kaupungeissa ei ole ilmanlaadun valvontaa.

Kuivuuden vaikutus terveyteen

Tulvat tappavat ihmisiä, mutta kuivuus tuhoaa sivilisaatioita. Ympäristösyihin kuolleista n. 70 % kuoli kuivuuteen ja kuivuus on maksanut USAlle 332 miljardia dollaria vuodesta 1980. Terveysvaikutukset on vaikea huomata hitaan kehittymisen vuoksi. Myöskään hyvää seurantamenetelmää kuivuuden vaikutuksesta terveydelle ei ole -yritäpä löytää sille ICD-10 -koodi.

Hengitysteihin liittyvät kuolemat kasvavat kuivuuden aikana ja vaikutus on suurempi naisilla. Lisäksi maaseudulla kuolleisuus hengitysperäisiin sairauksiin kasvaa kuivuuden aikana enemmän kuin kaupungeissa (Gwan et al. Int, J, Envi. Public health, under review).

NASA yrittää käyttää satelliittijohtoista kuivuusseurantaa ennustaakseen terveysriskejä ja estääkseen kuolemia. Lisäksi tarvitsemme lisätietoja syy-seuraussuhteista hengityselinkuolemien ja kuivuuden välillä.

Lue myös:
Keuhkosyövän seulonnan tulee olla tasa-arvoista
Koronan pitkittynyt oireilu kuormittaa sekä potilaita että terveydenhuoltoa
Palliatiivinen hoito aloitetaan liian myöhään ja myös muut kuin syöpäpotilaat tulisi muistaa
Koronapotilaiden hoitaminen vatsamakuulla tehohoidon ulkopuolellakin parantaa hapetusta