muokattu: 22.3.2024

Tiedote: Tuberkuloosi on yhä yksi maailman yleisimmistä infektiotaudeista

Tuberkuloosi on edelleen yksi maailman yleisimmistä infektiotaudeista. Maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan vuonna 2022 yhteensä 10,6 miljoonaa ihmistä sairastui tuberkuloosiin ja tautiin kuoli 1,3 miljoonaa ihmistä. Eniten tautitapauksia todetaan Aasiassa ja Afrikassa.

Vuoden 2023 aikana Suomessa todettiin 178 tuberkuloositapausta. Ensimmäistä kertaa tautia todettiin enemmän ulkomaalaissyntyisillä kuin suomalaissyntyisillä potilailla. Eniten tapauksia todettiin 30–44-vuotiaiden ikäryhmässä. Suomessa tyypillinen tuberkuloosipotilas onkin joko iäkäs suomalaissyntyinen, joka on saanut tartunnan nuoruudessaan, tai nuori maahanmuuttaja, joka on kotoisin alueelta, jossa tuberkuloosi on yleinen tauti.

Ukrainan sota on vaikuttanut tapausmääriin Euroopassa

Ukrainan sota on vaikuttanut tuberkuloosin tapausmääriin koko Euroopassa. Suomeen saapui vuosien 2022 ja 2023 aikana noin 60 000 pakolaista Ukrainasta ja vuonna 2023 tuberkuloosi todettiin 19 Ukrainasta lähtöisin olevalla potilaalla. Näistä kuusi oli useille lääkkeille vastustuskykyisiä MDR-tapauksia.

Tuberkuloosi tarttuu hengitysteitse, mutta tartunta vaatii yleensä pitkän tai toistuvan altistuksen. Tauti voi jäädä piilevään muotoon ja aktivoitua vasta vuosien kuluttua tartunnasta. Tuberkuloosin tavallisin tautimuoto on keuhkotuberkuloosi, mutta tauti voi olla myös muualla elimistössä. Taudin tyypillisiä oireita ovat pitkittynyt yskä, yskökset, kuumeilu ja laihtuminen.

Tuberkuloosi.fi -sivusto täyttää kymmenen vuotta

Filhan ylläpitämä tuberkuloosi.fi -sivusto avattiin kymmenen vuotta sitten. Sivusto on toiminut alusta lähtien luotettavana tietolähteenä niille, jotka ovat joutuneet kosketuksiin tuberkuloosin kanssa joko omakohtaisesti tai lähipiirinsä kautta sekä ammattilaisille.

Tänä päivänä sivusto on saatavilla yhdellätoista eri kielellä, ja tuberkuloosioppaiden ja -materiaalien kielivalikoima on tätäkin laajempi. Sisältövalikoima on laaja, sisältäen ohjeita, oppaita, videoita, potilas- ja kummitarinoita, sekä tietoa vertaistuesta ja monia muita resursseja kaikkien kiinnostuneiden hyödynnettäväksi. Vuonna 2023 sivustolla tilastoitiin lähes 225 000 käyntiä kaikkialta maailmasta.

Maailman tuberkuloosipäivää vietetään 24. maaliskuuta.

Lisätiedot
Mikä on tuberkuloosi? (THL)
Tuberkuloosin esiintyvyys Suomessa (THL)
Tuberkuloosi (Filha)
Tuberkuloosi.fi (Filha)

Tuula Vasankari
pääsihteeri
professori
keuhkosairauksien erikoislääkäri
Filha
p. 050 545 0589

Hanna Soini
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 6608