Tänään 6.5. vietetään maailman astmapäivää, jonka tärkeäksi teemaksi GINA (Global Initiative for Asthma) on valinnut inhalaatiohoidon saavutettavuuden: “Make Inhaled Treatments Accessible for ALL”. Astman hoidon kulmakivi on inhalaatiolääkitys, joten jokaisella astmaa sairastavalla tulisikin olla yhdenvertainen mahdollisuus saada käyttöönsä inhalaatiolääkkeet – sekä toisaalta myös ohjausta oikeaan lääkkeenottotekniikkaan.
Oikea lääkkeenottotekniikka on avainasemassa astman hoidon onnistumisen kannalta, sillä on tärkeää, että inhalaatiolääke saadaan kulkeutumaan keuhkoihin saakka. Haasteet lääkeinhalaattoreiden käytössä ovat kuitenkin kokemuksemme mukaan yleisiä ja voivat olla sellaisia, ettei astmaa sairastava ole niitä itse välttämättä tunnistanut. Lääkeinhalaattorin käytössä tapahtuvat virheet ovat yhteydessä astman huonompaan hallintaan. Jos astmaa sairastavalla on käytössään useampia erilaisia inhalaattoreita, virheiden tekemisen riski suurenee.
Kohtaamisia apteekeissa astmaa sairastavien kanssa
Filhan asiantuntijat Astman omahoidon ABC-hankkeessa ovat tarjonneet vuodesta 2023 lähtien tietoa ja ohjausta astmaa sairastaville omahoidon teemoista matalankynnyksen kohtaamisissa apteekeissa. Apteekit ovat osoittautuneet hyviksi paikoiksi kohdata astmaa sairastavia, sillä apteekeissa käydään säännöllisesti hakemassa astmalääkkeitä. Apteekkivierailuilla on tavoitettu myös heitä, jotka eivät ole varta vasten tulleet apteekkiin astman tiimoilta – ja lyhytkin keskustelu on voinut olla merkityksellinen. Toisaalta apteekki ympäristönä on tuonut mukanaan myös omanlaisia haasteita, sillä pikaista apteekkikäyntiä ja lääkkeiden hakua ei mielletä ohjaustilanteeksi eikä aikaa ole välttämättä jäädä juttelemaan pidemmäksi aikaa.
Mahdollisuus lääkkeenottotekniikan tarkistamiseen on ollut yksi tärkeä osa hankkeen apteekkivierailuja. Lääkkeenottotekniikassa on voinut olla monenlaisia haasteita. Voi olla, että lääkettä ei esimerkiksi ole hengitetty sisään tarpeeksi voimakkaasti tai se on päinvastoin voitu hengittää sisään liiankin napakasti. Ilahduttavan monella astmaa sairastavalla on ollut tilanjatke apuvälineenä aerosolimuotoisen astmalääkkeen annostelussa.
Keskusteluissa on huomattu, että monesti astmaa sairastava ei välttämättä ole itse tunnistanut haasteita astman omahoidossa. Monella kontrollikäynnistä terveydenhuollossa on kulunut jo pitkä aika ja hiljalleen lisääntyviin astmaoireisiin on totuttu. Keskustelun kautta astmaa sairastava on kuitenkin saanut lisää tietoa omasta sairaudestaan ja asiantuntijan ohjauksen avulla haasteisiin astman omahoidossa on monesti löydetty ratkaisu.
Apteekkikäyntien yhteydessä palautetta antaneista (n = 28) astmaa sairastavista 93 % on kokenut saaneensa keskusteluista lisää tietoja ja taitoja astman omahoitoon ja 96 % on kokenut saaneensa lisää motivaatiota astman omahoitoon. Palautetta antaneista 86 % on puolestaan kokenut keskustelun jälkeen pystyvänsä hallitsemaan omaa astmaansa paremmin. Apteekkivierailuilta saatu palaute on ollut myönteistä. Moni on kertonut saaneensa selkeitä ja uusia ohjeita lääkkeenottotekniikkaan. Keskustelut on koettu hyödyllisiksi ja apteekit matalan kynnyksen paikoiksi tulla keskustelemaan astman omahoidosta. Erityisesti henkilökohtainen ohjaus on saanut kiitosta.
“Sain ohjeet astmapiippujen käyttöön – nyt osaan käyttää oikein.”
“Oikein hyvä kun saa henkilökohtaista opastusta! Oli matala kynnys tulla apteekkiin.”
“Ei ole koskaan aiemmin tarkistettu lääkkeenottotekniikka, vaikka astma on ollut 11-vuotiaasta lähtien.”
Palaute kertoo siitä, kuinka tärkeää astmaa sairastavia kohtaavien ammattilaisten olisi tarkistaa ja kerrata perusasioita säännöllisesti asiakkaiden kanssa. Kohtaamiset astmaa sairastavien kanssa osoittavat, että yksikin keskustelu voi olla merkityksellinen astman omahoidon onnistumisen kannalta.
Lääkkeenottotekniikan tarkistusta tulisi tarjota kaikille astmaa sairastaville
On tärkeää kertoa astmaa sairastavalle lääkkeenottotekniikan merkityksestä omahoidon onnistumisen kannalta. Vastaanotolla on tärkeää pyytää astmaa sairastavaa konkreettisesti näyttämään, miten hän ottaa inhalaatiolääkkeen. Lisäksi astmaa sairastavaa tulisi kannustaa hakeutumaan ohjaukseen, jos oireilu jatkuu ohjeen mukaan otetusta lääkityksestä huolimatta.
Myös apteekeissa tarjotaan lääkkeenottotekniikan tarkistuspalvelua apteekin asiakkaille. Lisää apteekkien roolista astmaa sairastavien omahoidon tukemisessa voit lukea Filhan blogissa torstaina 8.5. ilmestyvästä Suomen Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Henna Kyllösen blogikirjoituksesta.
Onnistunut omahoito voi tehdä astmasta arjessa näkymättömän – ja juuri siksi sen tukeminen ei saa jäädä sivuosaan meidän työssämme terveydenhuollossa. Miten usein sinä tarkistat astmaa sairastavan lääkkeenottotekniikan?
Kati Tuominen
Sairaanhoitaja, TtK, Filha ry
Näkökulmia keuhkoterveyteen –blogissa julkaistaan Filhan asiantuntijoiden sekä yhteistyökumppaneiden ajankohtaisia kirjoituksia keuhkoterveyden kysymyksistä.